Mobilmustra az érettségik árnyékában

Telefonokat rakjuk ki az asztalra – hallják a napokban többször is az érettségit író diákok. De milyen telefonokat pakolnak ki és mit üzennek ezzel a társadalom és osztálytársaik felé?
Kapcsolódó cikkek

A Facebookon – hol máshol? – futottunk bele az alábbi fotóba. Valaki, még mielőtt kirakta volna ő is a telefonját a többi mellé, még lefotózta a kínálatot a jó pár csavarral megterhelt matek érettségi előtt.

Túlnyomó, majdhogynem kétharmados többségben a Samsungok, néhány Sony, egy-kettő HTC – mi kiválasztottunk néhányat és leírjuk, mit üzen ez a 17-18 éves fiatal a telefonjával.

Mindegy, csak alma legyen

A képen kettő darab iPhone-t fedeztünk fel, az egyik a hármas szériából, a másik a négyes. A hármas szériát birtokló fiatal úgy gondolkodhatott, hogy „Apa, Anya, mindegy, csak legyen a hátára felfestve egy ilyen kiharapott alma, még mobilnet sem kell rá, képernyővel lefelé kiteszem az asztalra, aztán majd csak lesnek a többiek.” Egy ideig menő is volt, aztán megérkezett a négyes az osztályba és már nem tette ki a padra, képernyővel lefelé.

Kép: Hír24

Tepsiphone

Ezeknek a kéttenyérnyi telefonoknak már angol megfelelőjük is van, phablet, ami a phone és a tablet (táblagép) összeolvadása, de mi csak hívjuk tepsiphone-nak. A Samsung Galaxy S3 pont ilyen, hófehér, ahogy illik, a tulajdonosa biztos vigyáz rá, tok is van hozzá. Ennek a toknak csak egy hátránya van, nehézkes a szelfik elkattintása. Pedig – és ez csak ilyen első benyomás, már-már előítélet a részünkről – tulajdonosa rendszeresen kattintgat. Régebben tükörbe, ma már az előoldali kamerába.

A sokgombos

Apa kinőtt céges mobilját adta oda a csemetének, kicsit kopott, kicsit már lassúcska, de okos. „De hát Apa, ezen mennyi gomb van már? Biztos, hogy okostelefon ez?” Aztán a suliban mindenki hű, meg mindenki ha – okostelefon ez, jól van.

Az ellenállók

Ebben az osztályban – legalábbis akik kitették a telefonjukat az asztalra – kettő butatelefont találtunk. Kicsi kijelző, sok gomb, gyengécske kamera, se Facebook, se Instagram nem fut rajta, ellenben telefonálni és sms-t írni kiválóan lehet velük, és ha visszafogjuk magunkat a Snake nevű játékban, akkor még akkumulátora is sokkal tovább bírja, mint okos társaik esetében. Ők ketten az osztály hipszterei, semmi kétség.

Holnap töri érettségi, az atlasz legyen az érettségizőkkel!