Halálra éheztette gyermekét, mert magányos volt

A 23 éves nő a bíróságon elismerte, törődhetett volna többet is a gyermekével. 30 év börtönre ítélték.

Bár a tragédia 2012 őszén történt, a nyugat-texasi bíróság még csak most hozott ítéletet annak a 23 éves, háromgyerekes nőnek az ügyében, akit azzal vádoltak, hogy halálra éheztette 22 hónapos kislányát. Tiffany Klapheke a bíróság előtt azzal magyarázta, hogy gyermekeit több napig, étlen-szomjan egy szobába zárva tartotta, hogy férje kiküldetése miatt mély depresszióba esett, ami miatt képtelen volt gondoskodni gyermekeikről.

„Tényleg nem voltam jó anya az elmúlt hetekben” – vallotta a nő közvetlenül az őrizetbe vétele után, majd hozzátette: „Én legalább őszintén elmondok mindent, még akkor is, ha ez rossz színben tüntet fel.” Tiffany tárgyalásán egyébként több tanú is megszólalt, köztük az a rendőrtiszt is, aki azon a késő augusztusi napon az elsők között érkezett a lakásba.


A bíróságon elismerte, hogy lehetett volna jobb anya
Kép forrása: The Daily Mail

A hatóságokat egyébként maga Tiffany riasztotta, miután észlelte, hogy 22 hónapos gyermeke nem reagál a külvilágra. Matthew Jones rendőrtiszt elsők között érkezett, és mint vallotta, ahogy belépett a házba „fejen vágta” a tömény vizelet- és fekáliaszag. „A gyermeket a kiságyban találtuk meg, élettelenül. A kiságy matraca teljesen át volt itatva vizelettel, a kislány egész testét pelenkakiütések borították, amiből arra következtettünk, hogy az anya egyáltalán nem cserélte se az ágyneműt, se a gyerek pelenkáját.” Mint kiderült, Tiffany nemcsak a legkisebb, de a két nagyobb gyermekével is cudarul bánt: őket napokra, étlen-szomjan egy szobába zárta, hogy ne zavarják őt.

Később, a 22 hónapos kislány boncolása során derült ki, hogy Tamryn Klapheke súlyosan ki volt száradva, és az elégtelen táplálkozás miatt vészesen le volt soványodva: még nyolc kilót sem nyomott. A tárgyalás során az anya védője azzal magyarázta a nő összeomlását, és azt, hogy elfordult gyermekeitől, hogy neki magának is rettentő nehéz gyerekkora volt. A védő elmondta, nem elég, hogy Tiffanyt egész kis korától bántalmazták, szülei ötéves korában eltaszították őt maguktól. Ennek következtében szenvedett egyfajta ragaszkodási rendellenességben, ami miatt képtelen volt elviselni, hogy szeretett férje – aki egyébként a légierő egyik pilótája – egy kiküldetés miatt hosszú időre magára hagyta.

A bíróság végül a nehéz gyerekkor ellenére 30 év börtönbüntetést rótt ki Tiffanyra, aki még ha jól viselkedik is, legkorábban 15 év múlva kérheti ügye felülvizsgálatát.

Magyar esetek

Itthon tavaly keltett közfelháborodást az az agárdi eset, amikor a luxusvillában élő szülők etették csupán anyatejjel és némi biogyümölccsel másfél éves fiukat, aki négy és fél kilót nyomott mindössze, amikor meghalt. Az eset egyúttal a gyerekvédelmi rendszer problémáira is rámutatott, hisz a védőnő jelzései elsikkadtak – a család ugyanis senkit nem engedett a gyerek közelébe, aki otthon is született.

Ugyanakkor olyan is megtörtént, hogy az unoka éheztette halálra a nagyszülőt.