Valentin-nap!

Nos, aki nem kíváncsi a Bálint-napi köretre, az nyugodtan ugorjon előre a képekhez és a videóhoz a betevő cuki adagjáért, a többiek olvassanak tovább!
Kapcsolódó cikkek

A sokfelé elterjedt, de leginkább az angolszász országokból ismert Valentin-napot ma, azaz február 14-én ünnepelik: ilyenkor a szerelmesek megajándékozzák egymást. A Halloweenhez hasonlóan ezt az ünnepet is keresztény gyökerekre vezetik vissza.

A wikipedia idevágó szócikke szerint a „szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni.” Noha az általa összeadott párokról nincs képünk, galériánkba azért illusztráció jelleggel bekerült néhány egyértelműen boldog és cuki párocska.

Magyarországon sokan idegenkednek a szerelmesek napjának ünneplésétől, részben azért mert ezt a hagyományt idegennek tartják, részben pedig azért, mert az erősen elüzletisedett arculatot mutat. És persze vannak olyanok is, akik ünnepelnék, de nincs kivel. Ha esetleg ez bárkit mélyen negatív hangulatba taszítana, megnyugtathatjuk: Szent Bálint a lelkibetegek védőszentje is. A félresikerült udvarlás sem feltétlenül vég: ahogy Simon cicája mutatja, a szeretett személytől néha még a fájdalmas válasz is jól esik.

Amúgy hogy tetszik a mai dátum számképe: 2014.02.14?