Ételek, megfázás ellen

Akármennyire is igyekszünk védekezni, sajnos bármikor elkaphat bennünket egy meghűlés, megfázás. Ha igazán hatásos és természetes gyógyírra vágyunk, az alábbiak közül válogassunk.


kép: Northfoto

A változatos, friss termésekben bővelkedő, tápláló ételek és a vitamin szedése nagyban segíthet a téli időszakban a betegségek elkerülésében, de akármennyire is igyekszünk a megelőzésre odafigyelni, sajnos bármikor előfordulhat, hogy megfázunk, és köhögéssel, valamint heveny orrfolyással az ágynak esünk. A legtöbben jól ismerjük ilyenkor a gyógyírt: pár nap pihenés az ágyban és a bőséges folyadékfogyasztás valóban csodákra képes. A teljes és minél gyorsabb gyógyulás érdekében azonban érdemes az alábbiakkal is próbálkozni.

Ha betegek vagyunk, nem nagyon van étvágyunk, de egy tányér forrótyúkhúslevest azért érdemes lenyomni a torkunkon, hiszen igazán áldásos lehet. Ne szégyelljünk ilyenkor segítséget kérni családunktól, barátainktól, kérjük meg őket az étel elkészítésére.

A húslevesbe egy kevés chilit téve még jobban növelhetjük a gyógyító hatást. Achilihatóanyaga, a kapszaicin ugyanis stimulálja a váladéktermelő mirigyeket, így segítve annak eltávolítását.

A hagymafélék szintén hatékony természetes gyógyszerek lehetnek, felveszik a harcot a vírusokkal, baktériumokkal szemben. A fokhagyma kitisztítja az orrot, és csökkenti a torokfájást, -gyulladást is. Avöröshagyma segíti a hörgők munkáját, és az arcüreget is tisztítja.

A hagymafélékhez hasonlóan a torma is remek fegyver a megfázás ellen. A benne lévő izothiocianát vegyület megtisztítja a légutakat, csökkenti a gyulladást és a váladékozást, és az arcüreget is tisztítja.