Tudjon meg mindent a fájdalmáról!

Ha nem lenne meghalnánk, mégis mindent megteszünk, hogy szabaduljunk tőle.

A fájdalom kellemetlen érzéki és érzelmi tapasztalat, de elengedhetetlen az élet számára, jelzés arról, hogy figyeljünk oda, mert valami rendellenesség van a szervezet működésében. A fájdalom teljes hiánya halálhoz vezethet, mert kiesnek azok a folyamatok, melyek figyelmeztetik vagy megvédik a szervezetet a káros hatásoktól. Létezik részleges fájdalomkiesés is, de az rendszerint szerzett, valamilyen egyéb betegség, vagy sérülés következtében jön létre. Úgy is mondhatjuk, hogy a fájdalom “szükséges rossz“.

Ez nem azt jelenti, hogy a fájdalmat mindenképpen el kell viselni. A fájdalomnak meg kell találni az okát, és ha azt meggyógyítjuk, a fájdalom is megszűnik. Előfordul olyan eset is, amikor nem egyszerű a fájdalom hátterét megtalálni, de amíg az sikerül, addig is csillapítani kell, mert a fájdalom nagyon megnehezítheti az egyén életét: depressziót, alvászavart okozhat, rontja a koncentrálóképességet, összességében az életminőséget. A kor előrehaladtával egyre többször érzünk testi fájdalmat, elsősorban az ízületi panaszok keseríthetik meg életünket. A fájdalmat azonban különbözőképpen éljük meg.

A fájdalom nagysága nincs összhangban az elváltozás mértékével, pl. egy-egy erős gerincfájdalom hátterében alig található lényeges anatómiai eltérés, máskor a súlyos röntgeneltérések ellenére fájdalom nem jelentkezik. A fájdalom erőssége sok mindentől függ. A szubjektív fájdalomélményt befolyásolják az egyéni tapasztalatok, a családi háttér, de függ többek között a kulturális szokásoktól is.


Kép forrása: Shutterstock

Nézzük milyen elváltozások állhatnak az ízületi, vagy izomfájdalmak hátterében?

Ízületi fájdalmak

Amíg minden működik, nem figyelünk arra hogyan, mivel mozgunk. Míg egy nap fájdalmassá, döcögővé válnak a mindennapos mozdulatok. Ekkor merül fel a kérdés, hogy honnan is jön a fájdalom, és mi okozhatja. Az ízületet ötféle szövet alkotja: az izomszövet, a csontszövet, az ínszövet, a szalagok szövetei és a porcszövet. Az izom- és csontszövetek a leggazdagabban erezettek, tehát ezek regenerálódnak a leggyorsabban. Ezzel ellentétben a sor másik végén található a porcszövet, amelynek nincs közvetlen vérellátása, így gyógyulása jóval hosszabb időt vesz igénybe.

Tudjon meg még többet, olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán.