Életveszélyesek a bóvli óvszerek

Sokkoló kutatási eredmény látott napvilágot az olcsó gumikról. Az indiai óvszerek a leginkább érintettek.
Kapcsolódó cikkek

Bőrfertőzést és hasmenést okozhatnak az olcsó óvszerek – derült ki az indiai Yashwantrao Mohite egyetem mikrobiológusai által végzett vizsgálatból.

Az indiai piacon beszerezhető 12 népszerű óvszerbrand közül 3 gumimárka olyan kórokozókat tartalmaz, amelyek hasmenést és komoly bőrfertőzést eredményezhetnek a használatukkal. Valamennyi kritikus termék indiai gyártású, olcsón megvásárolható, sőt közülük az egyiket ingyen osztogatja a Population Services International (PSI) elnevezésű egészségügyi segélyszervezet.

A vizsgálat során felső-, közép-, és alsókategóriás óvszereket egyaránt górcső alá vettek. A legrosszabb eredményeket a közepes áron, valamint a legolcsóbban beszerezhető gumik produkálták; mint a biokémiai tesztek során kiderült: hemzsegnek rajtuk a kórokozók.

Képünk illusztráció – Fotó: Shutterstock

„Sokkolt minket az eredmény” – nyilatkozták a kutatók. Az egyiken olyan kórokozót találtak, amely nagy hasonlóságot mutat a lépfenét okozó Bacillus anthracis baktériummal. A másik kettő kritikus mikroorganizmus pedig nem más, mint a súlyos bőrfertőzést okozó Bacillus endophyticus és a véres hasmenést, de akár vérzéses tüdőgyulladást is kiváltó Micrococcus luteus.

Az ominózus egészségügyi segélyszervezetnél azonban állítja, az ingyenóvszereiket az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) vizsgálták be, tőlük kapján dobozokban, szétosztásra.

Címkék: fertőzésóvszer