A magyarok fele a neten nézi meg, mi a baja

Kínzó lábfájdalom? Szorító mellkas? Nézzük, mit mond a világháló.

Bár a szakemberek óvva intenek dr. Google-től, vagyis attól, hogy az internetet öndiagnosztizálásra használjuk, úgy tűnik mindez mit sem ér. Egyre többen vannak ugyanis azok, akiknek az első dolguk leülni a számítógép elé, ahogy egy furcsa pörsenés jelent meg a bőrükön vagy valami szokatlant tapasztalnak az egészségi állapotukban.

Az Ipsos felmérése szerint a magyarok a nemzetközi átlagnál is aktívabban érdeklődnek: 59 százalékunk keres az interneten egészséget érintő témákat. A két nem közül dr. Google inkább a nőket ejtette rabul: az adatok szerint 55 százalékuk rákeres a tüneteire, szemben a férfiak 40 százalékával.

A jelenség hátterében valószínűleg az állhat, hogy a nőkben erősebb a késztetés arra, hogy birtokában legyenek az információnak, legyen szó jó, vagy akár rossz hírről. A halogatás, a „majd megtudom, ha fejbe kólint”- hozzáállás inkább a férfiakra jellemző.

Dr. Google egyébként lehet kifejezetten hasznos is, de csak akkor ha tudunk szelektálni a fontos, hiteles és kevésbé hiteles információk között. Az orvosok ennek ellenére mégis azt javasolják, hogy ha valakinek egészségügyi panaszai vannak, az öndiagnózis és a saját szakállra vásárolt gyógyszerek helyett, keressen fel egy szakembert.