Ezért ne tüdőzze le a fahéjat

A fahéjnyelők életüket kockáztatják a poén kedvéért.

Dejah Reed nevét itthon relatíve kevesen ismerik, pedig a fiatal lánynak híresnek kellene lennie. Már csak azért is, hogy elrettentse a többi próbálkozót attól, hogy újra és újra nekiveselkedjen a teljesíthetetlen „fahéjkihívásnak” (cinnamon challenge).

Az őrület tavaly indult igazán útjára az USA-ból, és persze vírus módjára terjedt az internetes fájlmegosztókon. Lényege, hogy a delikvens egy evőkanálnyi őrölt fahéjat próbál lepasszírozni a torkán mindenféle segédanyag (víz, gyümölcslé) nélkül. Hogy még teljesebb legyen az élmény, a próbálkozók a kihívást videóra is veszik (a köhögéssel, prüszköléssel együtt), így aztán mostanra a YouTube-on már komoly gyűjtemény van.

Kis híján megölte

És, hogy ki ez a Dejah Reed? Nos, ő az a lány, akinek néhány „azért, mert poén” próbálkozás után kis híján sikerült meg is ölnie magát fahéjjal. A port ugyanis a sokadik próbálkozás után sem sikerült egészben lenyelnie (ha utánaolvas, kiderül, hogy nem is lehet), ám egy alkalommal a por egy része a tüdejébe jutott, ahol azonnal rombolni kezdett. Miközben a lány fuldoklott, édesapja pedig eszét vesztve száguldott vele a kórházba, Dejah jobb tüdeje összeomlott.

A lány négy teljes napot töltött kórházban, ezután a fahéjmaradványoktól tüdőgyulladást kapott, de még most sem teljesen egészséges. Nehezen kap levegőt és mellkasi fájdalmai vannak. Ami nem csoda, a tüdőbe került fűszer ugyanis hegesedést, gyulladást és állandó irritációt okozhat. A fulladás mellett persze.

Az USA Today által megkérdezett orvosok szerint Dejah esete nem egyedi: 2011 óta érkeznek hozzájuk fiatalok fahéj okozta légzési nehezítettséggel, fuldoklással. Tavaly összesen 222 ilyen betegük volt, idén márciusig pedig már 20.

Óvszert se tüdőzzön

A tinik körében ma már egyébként nem csak a „fahéjkihívás”, de az óvszerszippantás (amiről itt írtunk bővebben) is hódít. Az orvosok ennek a veszélyeire is figyelmeztetnek: egy óvatlan szippantás következtében ugyanis itt egy egész óvszer landolhat rossz helyen.