Eltávolították a fél agyát, hogy meggyógyítsák

A hatéves brit kisfiút folyamatos epilepsziás rohamok kínozták, olykor napjában százszor is.

A rémálom 2011 januárjában kezdődött: az ekkor még csak alig négyéves Sam Parrent hirtelen és váratlanul rohamot kapott. „Emlékszem, fáradtságra panaszkodott, és séta után a szobájába ment” – meséli az édesapa, aki néhány perc múlva egy puffanásra lett figyelmes és arra, hogy Sam felsír.

Az apa berohant, és látta, hogy kisfiának rohama van: a teste rángatózott, a szeme kifordult. Azonnal értesítette a mentőket, akik kórházba szállították a kicsit. Samet alaposan megvizsgálták, de néhány óra múlva már haza is küldték, mondván, a kicsinek láza van, és attól kapott rohamot.

Még mielőtt a szülők megnyugodhattak volna, Sam újabb rohamot kapott, aztán még egyet és még egyet. Volt, hogy egy nap százszor is összeesett. Kiderült, hogy a kisfiú epilepsziában szenved, ám az állapotán a célzott gyógyszeres kezelés sem segített. Nyolc hónapon keresztül egymást érték a rohamok, a szülőknek állandóan figyelniük kellett Samet, és attól rettegtek, hogy a kicsi szervezete nem bírja majd a megpróbáltatásokat, és elveszítik gyermeküket.

Nyolc hónap után a szülők úgy döntöttek, belevágnak a ketogén diétába, amit az orvosuk javasolt. A magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diétát kifejezetten epilepsziás gyerekek számára fejlesztettek ki, célja pedig, hogy a szénhidrát megvonásával arra kényszerítse a szervezetet, hogy a zsírból fedezze az energiaigényét.

Bár a diéta valamelyest csökkentette Sam napi rohamainak a számát, a helyzetet ez sem oldotta meg. A szülők végső elkeseredésükben fordultak a Cleveland Klinikához, ahol egy sebész javasolta nekik az agyműtétet. Samnek a teljes frontális lebenyét eltávolították, mert az orvosok csak így tudták végleg megszüntetni a rohamait.

A műtétre 2011. november 9-én került sor: a most hatéves Samnek azóta egy rohama sem volt, gyógyult, és pont olyan, mint egy átlagos hatéves. Édesapja, akit lenyűgözött az a rengeteg szeretet, amit a rohamok kezdete óta kaptak, most olyan szülőknek segít, akiknek gyereke hasonló betegségben szenved: segít kiválasztani a megfelelő orvost és kezelést, s buzdítja őket arra is, hogy sose adják fel a reményt.