29 farkassal él együtt

Az egykori német ejtőernyős el szeretné oszlatni a farkasokkal kapcsolatos tévhiteket.

A 79 éves német nyugdíjas, Werner Freund immár negyven éve él farkasaival németországi birtokán, Merzigben. A falka az évek során 29 tagúra bővült, ám mindennek ellenére még mindig Werner a falkavezér. „Ezt a pozíciót és a vele együtt járó tiszteletet nehéz fenntartani a falkában, de persze nem lehetetlen” mondja Werner, aki az alfapozíció kedvéért olykor még együtt is eszik az állataival. Igen, nyers húst.

A férfi, mint mondja nem mindennapi „családjával” azt szeretné bebizonyítani az embereknek, hogy a farkas nem veszélyes az emberekre nézve. „A kutya sokkal veszélyesebb, elég ha csak megnézzük a számokat: évente legalább négy és fél millió embert harap meg kutya, legalább 20-an pedig bele is halnak a támadásba.”

A farkasok Werner szerint sokkal szégyenlősebbek és félénkebbek. Csak ritkán mennek az ember közelébe és még ennél is ritkábban támadnak. „Ha egy farkas megtámad egy embert, akkor az azonnal vezető hír lesz a legtöbb csatornán, annyira ritka esemény” – mondja az idős férfi, aki elárulta azt is, hogy 29 fős falkájában a szibériai farkastól kezdve a mongol farkasig szinte minden fajta megtalálható.