Minden tüsszentésnél kimegy a válla

Laurennek naponta tízszer is kiugorhat a kulcscsontja a helyéről egy ritka betegség miatt.

A 20 éves brit lány, Lauren Harry 11 éves kora óta gyakorlatilag állandó fájdalomban él. Akkor a lábában érzett fájdalmat a térde környékén, ám hiába ment vele orvoshoz, a szakember azzal küldte haza, hogy a növési folyamat okozza a kellemetlenséget.

Valamivel később, 15 éves korában, egy iskolai rendezvényen elesett, és megsérült a válla, onnantól kezdve viszont nem csak a vállában, de az összes ízületében – a térdében, a csuklójában, a bokájában, de még az ujjaiban is – fájdalmat érez. Sőt, ami még ennél is rosszabb, az ízületei azóta rendszeresen ki is ugranak a helyükről, már a legkisebb behatásra is.

Az orvosok sokáig vizsgálták, mire előálltak a magyarázattal: Lauren az úgynevezett Ehlers-Danlos szindrómában szenved, ami egy ritka genetikai betegség, és ami azt jelenti, hogy a szöveteiben lévő kollagén túl gyenge ahhoz, hogy az ízületeket a helyén tartsa.

Nem csoda, hogy Laurennek már a mindennapok is állandó kihívást jelentenek: ha csak áthajt egy bukkanón, ha köhög vagy épp tüsszent, az ízületei azonnal elmozdulnak a helyükről. A fiatal lány viszont ennek ellenére igyekszik normális életet élni: egy McDonald’sban dolgozik az autósoknak fenntartott részen. Saját bevallása szerint akkor sem vesz ki szabadságot, ha minden tagja fáj, mert nem szeretné, ha kollégáinak az állapota miatt kellene többet dolgoznia.