A tej jó a rák ellen

A tejben lévő egyik fehérje a rosszindulatú vastagbéldaganat előfordulását és növekedését is gátolja – állítják svéd kutatók.

Az alacsony zsírtartalmú tejről már tavaly kiderítették a kutatók, hogy rákmegelőző hatása van: akkor egy amerikai tanulmány bizonyította, hogy a gyerekek, akik rendszeresen isznak tejet, felnőtt korukra 40 százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg felnőttként vastagbélrákkal. Ugyanez a tanulmány mutatott rá, hogy a tej az idősebbek egészségére is jótékony hatása van: a rendszeres tejivó, 55 évesnél idősebb nők esetében 47 százalékkal csökken a betegség előfordulása.

Svédek a vastagbéldaganatok ellen

A svéd Lund Egyetem professzora, Stina Oredsson munkacsoportjával a tej egyik fontos alkotóelemét, a laktoferricin4-14 fehérjét vizsgálja évek óta. A svéd szakemberek eredményei bizonyították, hogy a fehérje nagy előnye, hogy hosszú távon jelentősen gátolja a vastag- és végbélráksejtek szaporodását. Mindezt úgy, hogy hatására az emberi szervezetben jelenlévő ráksejtek életciklusa megnyúlik.

Dr. Matos Lajos kardiológus, a tanulmány ismertetője hozzátette, a kutatás során ráksejteket kezeltek ezzel a fehérjével, amely károsította azok DNS-szerkezetét, gátolva a vastag- és végbéldaganatos megbetegedés kialakulását. Mindez azért fontos – monta a szakember – mert Magyarországon a tüdőrák után sajnos ez a második leggyakoribb daganattípus.

Két pohár tej az egészségért!

A tej amellett, hogy finom, a szervezet zavartalan működéséhez szükséges tápanyagok egyik legfontosabb forrása. Dietetikusok az egészséges táplálkozás részeként napi 0,5 liter tej elfogyasztását javasolják, amely hozzájárul az egészséges életmódhoz és számos betegség megelőzését segíti.