Csak magunknak köszönhetjük a szuperbaktériumokat

Rövid időn belül egyszerű fertőzésekbe halunk bele, ha továbbra is ilyen ütemben használjuk túl az antibiotikumokat.

70 év telt el azóta, hogy az antibiotikumot felfedezték, és ezidő alatt a legtöbbünknek segített átvészelni a bakteriális fertőzéseket. A gyógyszer ennek köszönhetően közel 20 évvel hosszabbította meg az emberek várható élettartamát – mondta el Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális irodájának igazgatója.

A szakember hozzátette, ha továbbra is azt szeretnénk, hogy a gyógyszertípus hatékony legyen, meg kell tanulnunk hogy működik, és azt is, hogyan kell szednünk. Nagyon sokan vannak ugyanis azok, akik nem használják megfelelően: túlhasználják, vagy épp nem olyan betegségeket kezelnek vele, amire való, ezért a gyógyszer hatékonysága fokozatosan csökken. Emellett riasztóan emelkedik azoknak a baktériumoknak a száma, melyekre a ma általunk ismert antibiotikum egy része már most hatástalan.

A WHO ide vonatkozó felméréséből kiderült, hogy az orvosok és kereskedők nagy része – közel fele – nem megfelelő módon írja fel, vagy értékesíti a gyógyszert, miközben a betegek ugyanekkora része nem szedi az előírásoknak megfelelően. A szakemberek szerint mindez egyértelműen az úgynevezett szuperbaktériumok malmára hajtja a vizet, ahogy az is, hogy az orvostudomány az elmúlt 25 évben – a kutatások ellenére – nem fedezett fel új antibiotikus törzset.

Jakab Zsuzsa elmondta azt is, hogy az antibiotikumok túlhasználatának nem csak az a veszélye, hogy hamarosan egyszerű fertőzésekbe is belehalhatunk, hanem az is, hogy az egyszerű betegségek gyógyítása jóval többe kerülhet majd.