Növelik a rákbetegek esélyét a sztatinok

Nagyobb esélyük volt a túlélésre azoknak, akik a diagnózis előtt is rendszeresen szedték a koleszterincsökkentőt.

A New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmányban azt nem vizsgálták, hogy a sztatinokkal megelőzhető-e a rák, csupán azt elemezték, hogy mi történik a már diagnosztizált daganatos páciensekkel. A kapott eredményt a Koppenhágai Egyetem munkatársai érvényesnek találták függetlenül az érintettek korától, rákjának típusától, a tumor méretétől vagy attól, hogy képzett-e áttétet vagy sem.

Csupán azoknál a betegeknél nem találtak a sztatinok szedéséből származó nyilvánvaló előnyt, akik kemoterápiát kaptak. Stig Bojesen hangsúlyozta, a sztatinok alkalmazása rákbetegeknél a rák miatti halálozás csökkenésével társul.

“A kemoterápia előnye 15-20 százalékos a ráktípustól függően. Amit itt látunk, az ezzel összemérhető, ami nem kevés” – mutatott rá Bojesen, aki úgy véli, hogy a sztatinterápiát érdemes fontolóra venni azoknál a ráktípusoknál, amelyek kezelésében megfelelő kemoterápia nem áll rendelkezésre. Feltételezése szerint a sztatin azáltal lassíthatja a tumor növekedését, hogy “ellopja” a koleszterint az osztódni kívánó ráksejtek elől.

Más szakemberek azonban kételkedésüknek adtak hangot, amikor arra hivatkoztak, hogy a dán kutatók nem vizsgáltak olyan tényezőket, mint a dohányzás, ahogyan a sugárterápiáról és a kemoterápiáról is csak a páciensek alig több mint negyedénél rendelkeztek információval.

Eric Jacobs, az Amerikai Rák Társaság kutatója – aki nem volt részese a tanulmánynak – elmondta, hogy izgalmasnak tartja az eredményeket, de “azok nem jelentik azt, hogy a rákos embereknek el kellene kezdeniük a sztatinszedést javulásuk reményében”.