Többet iszik az, akihez közel a kocsma

Ha csökken a távolság a lakás és a kocsma között, akkor nő az alkoholfogyasztás, mutatta ki az összefüggést egy finn tanulmány.
Kapcsolódó cikkek

Készítői 55 ezer finn felnőtt életvitelét követték nyomon hét esztendőn át, és ez alapján figyeltek fel a kocsma távolságának és az iszákosság intenzitásának összefüggésére. A kuopiói munka-egészségügyi intézet kutatói arra jutottak, hogy ha valaki 1 kilométerrel közelebb költözik egy kocsmához, 17 százalékkal nagyobb eséllyel válik nagyivóvá.

A tanulmány készítői hangsúlyozzák, hogy nem pusztán egy kocsma közelsége okozza az emberek szeszesital-fogyasztásának emelkedését. Jaana Halonen, a kutatás vezetője feltárta, hogy kezdeti feltételezésük szerint az iszákosok hajlamosak közelebb költözni kocsmákhoz, csakhogy azoknak az alkoholfogyasztása is nőtt, akikhez kocsma költözött közelebb.

A meglehetősen népes vizsgálati alanysereg életének feltérképezéséből kiderült, hogy 9 százaléka nagyivó azoknak, akik csupán 120 méterre laknak kocsmától. Akiknek két és fél kilométert kell kutyagolniuk, azoknál a hányad 7,5 százalékos.