Sose fogyhat le teljesen, aki elhízott?

Mivel a kövérség felülírja a normál testsúlyt, a plusz kilók még egy sikeres diéta után is visszakúsznak.

Jojó-effektus: alig van olyan nő – talán nincs is -, aki még ne hallott volna a jelenségről. Azok, akik életükben már egyszer „fogyóztak” találkozhattak is vele, amikor a nagy nehezen leadott kilók helyére néhány hét után pillanatok alatt visszakúsztak a pluszkilók.

Nos, néhány amerikai tudós most annak eredt a nyomába, vajon mi áll a jelenség hátterében és hát finoman szólva se rukkoltak elő biztató hírekkel. Kiderült ugyanis, hogy a túlsúly felülírja a szervezet „normális testsúlyra” vonatkozó adatait, ezért lehet, hogy a fogyókúrát és a kemény munkával elért „ideális” testsúlyt, a szervezet hiányállapotként érzékeli és mindent elkövet, hogy visszanyerje az elvesztett kilókat.

Kiderült az is, hogy minél tovább él valaki együtt a túlsúllyal, annál kisebb a valószínűsége, hogy attól valaha meg tud majd szabadulni: az állapot ugyanis egy bizonyos idő után már visszafordíthatatlan lesz. A Michigan Egyetem kutatói szerint ez az eredmény azért lehet nagyon fontos, mert rávilágít, mekkora szükség van az elhízás elleni harcra már fiatalkorban is.