Jön a parlagfűroham

Hamarosan beköszönt a parlagfűszezon, így jobb, ha idejében elkezdenek felkészülni az allergiások – tanácsolta Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) megbízott főigazgató-helyettes főorvosa a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Kapcsolódó cikkek

Pontos adat nem áll rendelkezésre a pollenallergiások számáról, becslések szerint a lakosság 15-20 százaléka szenved a betegségtől – hangzott el.


Fotó: MTI / Mohai Balázs

Augusztusban tetőzik

Idén az esőzések elmúltával és a hőmérséklet tartós emelkedésével augusztus elejére várható, hogy országszerte megjelenik a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, a hónap közepén pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben. Csúcspontját a sokéves tapasztalat alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében éri majd el a koncentráció – mondta Páldy Anna.

A parlagfűpollen két fő allergénje a légutakba kerülve a népesség egy részénél a nyálkahártyát ingerli, és szemgyulladást okoz. Páldy szerint ezek a tünetek 30 pollenszem/m3 felett fordulnak elő. Ez a szám azonban még nem olyan magas. Riasztásra 200-500 pollenszem/m3 között van szükség. Azoknak, akik nehezen viselik a tüneteket, érdemes légzésvédő maszkot maguknál hordani.

Parlagfű
A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) kétszikű, 20–140 cm magas, terebélyes, ágas egyéves gyom. Az enyhén savanyú, homokos vályogot kedveli, de más területen is megél. Leggyakrabban utak és vasúti sínek mentén, parlagon hagyott területeken, nem megfelelően gyomirtott és bolygatott földeken fordul elő (innen a neve is). A meleg éghajlatot, a fényt és a nyári csapadékot kedveli.

 

A parlagfűszezonban az allergiás betegek nagy száma miatt nagyon fontos a lakosság folyamatos tájékoztatása az aktuális parlagfűhelyzetről. Ennek érdekében az OKI naponta frissíti honlapján (oki.antsz.hu) a pollenjelentést a Budapesten, Miskolcon, Pécsett és Zalaegerszegen mért aktuális adatokkal.

„Augusztustól ismét működtetjük majd a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR) is. Ennek keretében minden héten szerdán teljes országos parlagfűjelentést teszünk közzé. A szolgáltatás fontos része egy térkép, amely a parlagfűpollen területi eloszlását hitelesen ábrázolja az Aerobiológiai Hálózat állomásain mért heti átlagkoncentrációk alapján. A heti átlagkoncentráció-értékeket kategóriákba sorolva készül a színes térkép – az egyes csoportokhoz pedig a jelmagyarázatban megadottak szerinti egészségügyi hatások társíthatók” – közölte a főorvos.

Ha kíváncsi, hogy készül a pollenjelentés, itt megnézheti:

A hivatalos oldal mellett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hivatalos közösségi oldalán, a facebook.com/tisztiorvos-on mind a friss napi jelentés, mind pedig az aktuális parlagfűjelentés elérhető.

Címkék: