Így szagtalaníts otthon

Mit csináljunk, ha egy hosszú hideg tél után nem elég az alapos szellőztetés a lakás szagtalanítására?

Függetlenül attól, hogy mennyire érezzük magunkat tisztának és mennyire figyelünk oda a lakás tisztaságára, egy hosszú hideg tél, vagy épp egy elhúzódó esős tavasz után, amikor csak alig-alig szellőztettünk, gyakran már nem elég, ha szélesre nyitjuk az ablakot.

Most az ilyen esetekre adunk néhány tippet, hogyan frissíthetjük fel az otthonunk, bútoraink és ruháink illatát.

1. A teljes otthon szagtalanítása

A boltokban kapható légfrissítők az esetek többségében arra jók csupán, hogy elfedjék a kellemetlen szagokat, de igazán nem frissítik fel a levegőt. Az ecet viszont igen. Elég ha egy tálba öntve kitesszük állni a lakásban egy egész délutánra. Mire visszaérünk, az ecet már elvégezte a dolgát és semlegesítette és eltüntette a kellemetlen szagokat.

Azoknak, akik csak felfrissíteni szeretnék az otthon levegőjét olcsóbb megoldás, ha a lakás különböző – láthatatlan – pontjain eldugnak néhány szappant.

2. Ruhák, cipők és kis terek szagtalanítása

Most, hogy a lakás már illatozik, itt az idő körülnézni a szűk és zárt helyeken is, mint a gardrób, a spájz, vagy a ruhásszekrény.

Ha a ruháknak annyira állott szaguk van, hogy még a mosás se segít rajtuk, érdemes megpróbálkozni a macskaalommal. Ennek ugyanis a hagyományos használatban sincs más feladata, mint az, hogy szagtalanítsa (és eltüntesse) a macskaürülék erős szagát. Épp ezért tehet jó szolgálatot a cipőkben, vagy a ruhák közé téve.

Azok, akiknek van macskájuk és nem szeretnék, hogy kedvencük azt higgye a szagtalanító projektre, hogy mobil vécékkel leptük meg, kipróbálhatják alom helyett a szódabikarbónát is.

3. Hogy szagtalanítsuk a bútorainkat?

Csakúgy, mint a kis helyiségeket, a bútorokat is szagtalaníthatjuk szódabikarbónával. Érdemes beszórni a kárpitot és lehetőség szerint minél tovább, de 24 óráig legalább állva hagyni. Tipp: erre az időre tegyük árnyékba a bútort, hogy a napsütés se okozzon gondot.