Lebőgött a sztárszakács

Heston Blumenthal Fat Duck étterme lecsúszott a világ legjobb éttermeinek a Top10-es listájáról.
Kapcsolódó cikkek

A Londontól 50 km-re fekvő Bray falucskában található a világ egyik legismertebb séfjének, Heston Blumenthalnak az étterme. A Fat Duck (Kövér Kacsa) névre keresztelt világhírű vendéglátóhely az egyetlen 3 Michelin-csillagos étterem Nagy-Britanniában, étlapján olyan fogásokkal, mint például a csigás zabkásája és a nitrogénnel hűtött ham and eggs fagylalt.

A Fat Duck éttermet 2005-ben választotta a világ legjobbjának a Restaurant magazin, az elmúlt években pedig folyamatosan nyerte el Nagy-Britannia legjobb étterme címet. Blumenthal „szívszerelme” azonban idén kiesett a top10-ből, és a világ legjobb éttermeinek az 50-es listáján a 13. helyre szorult vissza.

Ürüm az örömben, hogy a brit mesterszakács, akit a molekuláris gasztronómia fejedelmének tartanak, új, tavaly februárban nyitott londoni étterme, a Dinner a 9. helyen debütált a világ legjobbjainak idei összesítésében. A Dinnerben egyébként a vezető séf – akinek a menüjét élvezhetik az olimpiára utazók – kizárólag olyan ételkülönlegességeket szervíroz, amiket a Tudor-, a Stuart- és a György-korabeli receptek ihlettek.

Ám a brit sztárszakács nemcsak a konyhaművészetben újított a múlt évben, hanem a magánéletében is: 20 év után elhagyta feleségét, állítólag Suzanne Piret amerikai szakácskönyvírónő miatt.