Senki nem tudja, miért érnek korán a kicsik

Évek óta tendencia a korai nemi érés: emiatt ma már az sem ritkaság, hogy egy 5 éves kislány kamaszodni kezdjen.

Változik a testük (szőrösödnek, nőni kezd a mellük) és a viselkedésük is – és ez ma már sajnos egyáltalán nem ritkaság. Olyannyira nem, hogy Amerikában például a hét éves afroamerikai kislányok 28%-a tapasztalt ilyesmit.

A korai nemi érés nem csak Amerikában, hanem a világ minden részén problémát jelent: az amerikaiak után a spanyol lányok következnek a sorban. Ők is évről-évre egyre gyorsabban érnek: a 7 éveseknek legalább 15%-ánál már zajlik a pubertás. Ázsia és a Kaukázus ebből a szempontból szerencsésebb: náluk a nemi érés – néhány kivételtől eltekintve – még mindig 12-14 éves korban kezdődik.

A szakemberek már régóta próbálják megfejteni, mi okozhatja az egyre korábbi nemi érést, ám eddig megnyugtató magyarázatot még nem találtak a jelenségre. Épp emiatt aggódnak is, nemcsak a biológiai következmények miatt, hanem a korán élő lányok társas viselkedése miatt is. Egyelőre csak annyi biztos, hogy a túl korán kezdődő érésben közrejátszik a stressz, a környezetszennyezés és az elhízás is.

A kutatók most azt szeretnék bebizonyítani, hogy ezeken túl a családnak és a tágabb környezetnek is fontos szerep jut. Míg ezt konkrét adatokkal nem tudják bizonyítani, arra buzdítják a szülőket, hogy próbáljanak meg minél több időt szentelni kislányuknak és figyeljenek oda a testi fejlődésén túl a lelki egészségére is.