2011-ben ettől volt hangos a divatvilág

Idén a királyi esküvő, Hitler és egy nőként helytálló férfi is a divatvilág legfontosabb eseményei közé került.

Így év végéhez közeledve nyugodtan leszögezhetjük, a 2011-es év sem volt éppen eseménytelen a divatvilág és az ahhoz közelállók számára. Bár a szereplőinek alapvetően sikerült a bravúr és továbbra is őrzik a szakma titokzatosságát és megközelíthetetlenségét, azért idén sem volt hiány a kötelező botrányokban, világsikerekben és hatalmas bukásokban sem.

A pálmát 2011-ben mindenképpen a Dior februárban elbocsátott főtervezője, John Galliano vitte, aki antiszemita kirohanása és a róla készült felvétel miatt – amin Hitlert élteti – nyáron kénytelen volt bíróság elé vonulni. No de lássuk szép sorjában, jöjjön most az öt legfontosabb eseményt sorrendben:

1. Áprilisban egy napra feltámadt Alexander McQueen

A 2010-ben öngyilkosságot elkövetett terverző utódja készítette azt a ruhát, amiben Kate Middleton az oltár elé vonult. A királyi esküvőt milliók kísérték figyelemmel Londonban és a tévék képernyői előtt. A hercegnő ruhaválasztását üdvözölték a brit tervezők, akik szerint a Sarah Burton-féle álomruha nemcsak a brit divat ünnepe, hanem tisztelgés Alexander McQueen előtt.


Milliók látták – Fotó: AFP

2. Mindenki Lady Gagát akarja

2011-ben alig van olyan tervező, aki ne szeretne az énekesnő kedvében járni. Gaga, aki korábban olyan hajmeresztő, extravagáns darabokkal hívta fel magára a figyelmet, mint az emlékezetes patacipő, vagy a húsruha, idén is brillírozott: legemlékezetesebb szereplése az a fotósorozat, melyben saját férfi alteregóját alakítja.


Az extravagáns énekesnő férfiként vette át a neki járó MTV-díjat – Fotó: AFP

3. A John Galliano-botrány

A Dior idén februárban 14 évnyi szolgálat után menesztette, azután, hogy nyilvánosságra került egy felvétel, melyen tervezőjük részegen Hitlert élteti. A tervezőnek a francia bíróság előtt is meg kellett jelennie antiszemita kirohanásai miatt, ám börtönbüntetés helyett végül csupán pénzbírság megfizetésére kötelezték. Korábbi munkaadója Galliano elbocsátása óta keresi a tervező utódját és bár több neves tervezőt – köztük állítólag Marc Jacobsot is – megkerestek, egyelőre még nem jártak sikerrel.

A botrányt kavart felvételt itt nézheti meg.

4. A világ 98. legszexibb csaja egy férfi

Óriási botrányt kavart az év elején az FHM Magazin listája, melyben szokás szerint a 100 legszexibb nőt válogatták össze. A lista 98. helyére a szavazatok összesítése után óriási meglepetésre egy férfi, az androgün szupermodell, Andrej Pejic került. A szerb Pejic egyébként azóta akárhol szerepel, azzal azonnal a címlapokra kerül. Legutóbb egy provokatív fehérnemű-reklámban domborított, gyakorlatilag szó szerint: férfi létére ugyanis melltartókat népszerűsített.


Andrej Pejic rendszeresen nőként pózol

5. A Kate Moss esküvő

A királyi esküvő mellett idén egy másik boldogító igennek örülhetett a divatszakma: Kate Moss nyáron házasodott össze párjával, Jamie Hince-szel, méghozzá nem is akármilyen körülmények között. A menyasszony vállalva a botrányt, egy Galliano tervezte esküvői ruhában állt az oltár elé olyan híres vendégek körében, mint Marc Jacobs vagy Lara Stone.