Akaratos generáció: a Jézuska nem mondhat nemet?

A szülők, akik nem tudnak nemet mondani és gondoskodás helyett ajándékokkal halmozzák el gyereküket, hosszú távon tönkreteszik a kicsiket.

A viselkedéskutatók szerint igenis van ok az aggodalomra, az akaratos és önző generáció ugyanis most, ezekben a pillanatokban – sőt talán most a legjobban – folyamatosan gyarapszik. Elsősorban azok a gyerekek lehetnek veszélyben, akiknek a szülei nem képesek nemet mondani a szűnni nem akaró kívánságáradatra, és gyakran az egész családot adósságba verve próbálják kielégíteni gyermekeik igényeit.

Egy brit viselkedéskutató, Chris Calland szerint a karácsonyi időszak ilyen szempontból különösen veszélyes. Sok szülő érzi azt ilyenkor – és nem csak Nagy-Britanniában -, hogy az évnek legalább ezen az egy napján, mindent meg szeretne adni gyermekének. A kívánságok listája pedig olykor végeláthatatlan, hála a média és a színes, gyerekeknek különösen vonzó reklámoknak – állítja a szakember.

A szakember egyúttal rámutat, nincs azzal semmi baj, ha a szülők gondtalan és meseszerű karácsonyt szeretnének gyermeküknek: a bajok ott kezdődnek, amikor csemetéjük minden kívánságát, rangsorolás nélkül szeretnék pontról-pontra megvalósítani, anélkül, hogy a következményeket mérlegelnék. Úgy véli, ha a szülők nem elég felelősségteljesek és nem kezdenek el időben nemet mondani – felvállalva ezzel néhány kisebb csalódást – úgy kiveszik a részüket abból, hogy olyan generációt nevelnek ki, amely vak a nehézségekre, mások problémájára.

Ez az önző, „mindent azonnal megkapni akaró” generáció felnőve újabb problémák forrása lehet – figyelmeztet Calland, aki a szigetországban kollégájával olyan tanácsadásokat tart, melynek célja, hogy időben felkészítse a szülőket arra, mihez kezdjenek gyermekükkel, ha a Jézuska valamire mégis kénytelen nemet mondani.