Meddig jó a maradék?

Az ünnepi lakomák közeledtével jó tudni, hogy mégis meddig járhatunk rá nyugodt szívvel arra, ami megmaradt.

Teljesen magától értetődő, hogy egy-egy nagyobb étkezés után nem fogy el minden és keletkezik némi maradék. Az viszont, hogy ezzel mégis mit kezdjünk, már nem ennyire egyértelmű: szerencsére a többség nem végzi a szemetesben, hanem gondosan elcsomagolva a hűtőbe kerül, ahol megkezdi hosszú és hányattatott agóniáját.

Az emberek többsége bizonytalan, ha erről a bizonyos maradékról van szó. Azt ugyanis senki nem tudhatja biztosan, hogy az adott étel meddig tartható el, hány nap után romlik meg, megromlik-e egyáltalán a hűtőben, annak mi a jele? Nos, az ünnep előtt két brit táplálkozási szakértő, Stephanie Clarke és Willow Jarosh vállalkozott arra, hogy összegyűjti a maradékokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, hogy a karácsonyi lakoma után már senkinek se legyenek kétségei.

Kétórás szabály

Ha biztosra akarunk menni és meg akarjuk akadályozni, hogy különböző rosszindulatú folyamatok induljanak be például a kedvenc csirkepaprikásunkban, érdemes odafigyelni arra, hogy az ételből megmaradt adagot az elkészítéstől számított második órán belül hűtőbe tegyük. A szakértők az egyszerű tányér és lábos helyett légmentesen lezárt tasakokat javasolnak, szerintük ebben kevesebb az esély arra, hogy az étel káros baktériumokkal érintkezik.

Ezt követően – ha gondosan betartottuk a kétórás szabályt – az ételünk még bő 3-4 napig minden további nélkül eltartható.

Bármeddig elállhat, ha…

Gyakorlatilag végteleníthetjük a maradékunk rendelkezésre állási idejét azzal, ha az elkészítéstől számított két órán belül nem hűtőbe vágjuk, hanem rendesen lefagyasztjuk. A megfagyasztott ételről jó ha tudjuk, hogy az első kiolvasztásig bármeddig el tudjuk majd tartani, ám azután, hogy egyszer már kiolvasztottuk, akkor együk is meg, újabb maradékot ugyanis nem csinálhatunk belőle.