Tíz felnőttből egy cukorbeteg lesz 2030-ra

Az International Diabetes Federation (IDF) legfrissebb adatait november 14-én, a cukorbetegek világnapján közölték.
Kapcsolódó cikkek

Az IDF (Nemzetközi Diabétesz Szövetség) friss becslései szerint 522 millió embernél alakulhat ki diabétesz az elkövetkező két évtized során, olyan változók figyelembevétele alapján, mint az öregedés és a demográfiai változások. (A prognózis mindkét típusú cukorbetegségre értendő.) A várakozások szerint az esetek száma 90 százalékkal emelkedhet meg Afrikában, ahol korábban a fertőző betegségek számítottak a halálozások fő okának. Az IDF Diabetes Atlas 2011-es adatai szerint Magyarországon 568 380 cukorbeteg ember él (20-79 éves korosztályban), és 7353 fő veszítette életét Magyarországon diabétesz következtében (tavaly ez a szám még 9824 volt).

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint mintegy 346 millió ember szenved cukorbetegségben világszerte (az IDF legfrissebb adatai szerint 366 millió), a halálozások 80 százaléka a fejlődő országokban következik be, és 2030-ra megduplázódhat a számuk, és az IDF előrejelzései pedig nagyon is valószínűek. „Hihető ez az adat – jelentette ki Gojka Roglic, a WHO diabétesz részlegének munkatársa –, de azt, hogy mennyire korrekt vagy sem, nem tudjuk megmondani.”

Roglic szerint a cukorbetegségek számának emelkedése inkább az elöregedéssel van összefüggésben, mint az elhízással. A legtöbb diabéteszes megbetegedés a kettes típusúba tartozik, ami főleg a középkorúak körében jelentkezik – elsősorban a nem megfelelő életmóddal, a súlygyarapodással és az ülő életmóddal összefüggésben.