Az első csók mindent eldönt

A csók nemcsak a friss kapcsolatok sorsát pecsételheti meg, magzatvédő hatása is lehet.
Kapcsolódó cikkek

Július 6-án egy kicsit minden a csók körül forog. Hogy mégis miért? Világszerte ezen a napon tartják ugyanis a szájak érintkezésének ünnepét, vagyis a csók világnapját. A csók, aminek erotikus tartalmától ma már aligha tudunk elvonatkoztatni, az állatvilágból származik, ahol a szülők a szájukkal etetik kicsinyeiket. Az ember ősei is így tettek, bennünk pedig azóta megmaradt az ősi ösztön, hogy a nekünk tetsző dolgokat a szánkkal érintsük meg.

Egy amerikai pszichológusprofesszor szerint a csók emellett sokkal több, mint egyszerű élvezet. Gordon Gallup szerint komoly befolyása van a kapcsolat alakulására, hiszen ha a pároknak nem ízlik a másik csókja, akkor függetlenül attól, mennyire tetszett neki az illető korábban, minden további nélkül faképnél hagyja. Ennek hátterében speciális molekulák állnak, amik azt jelzik számunkra, mennyire különbözünk genetikailag választottunktól. Párválasztáskor – a lehetséges utód szempontjából – az a jó, ha minél különbözőbbek vagyunk.

Érdekes, hogy a csók mellett kevés olyan élvezetes dolog van, aminek ennyi pozitív élettani hatása lenne: endorfint, vagyis boldogsághormont szabadít fel, kalóriát éget, megmozgatja az arcizmokat, 5 évvel meghosszabbítja az élettartamot, sőt egy német professzor szerint segít elkerülni a baleseteket is. Az ugyanis, aki reggel csókkal indít, kevesebb balesetet okoz és sikeresebb napot könyvelhet el.

Íme néhány emlékezetes csókjelenet, amit mindenképpen látni kell:

1. A Pókemberből:

 

2. Az Elfújta a szél című klasszikusból:

 

 

3. A Titanicból: