Még több világörökség

Újabb világörökségi helyszínekkel bővült az UNESCO listája. Többek között a jordániai Hold völgye, a szudáni Meroé régészeti területei, az iráni Perzsa Kert, valamint a kenyai Jézus-erőd is világörökségi rangra emelkedett, Le Corbusier munkássága viszont ezúttal sem került fel a listára.

Az UNESCO világörökség bizottsága június 29-ig tartja Párizsban 35. közgyűlését, amelyen több tucatnyi új természeti és kulturális helyszín felvételéről döntenek. Immár a németországi Alfeldben lévő Fagus-művek, az ősbükkösök, a kolumbiai “Kávéút”, a szudáni Meroé régészeti területei, a barbadosi Bridgetown és helyőrsége, a Japánban lévő Hiraidzumi, valamint a lombard hatalom időszámításunk szerint 568-774 közötti itáliai helyszínei is a világörökség részeit képezik.

A Ram-vádi, azaz a Hold völgye a jordániai Akabától 70 kilométerre északkeleti irányban található. A legkülönfélébb színű homokdombok és a legváltozatosabb formájú és méretű sziklaképződmények váltogatják egymást.

A Hold völgye a világ egyik legszebb sivatagi tája (forrás: unesco.org)

A Kárpátok 185 km hosszan húzódó ősbükkösei Szlovákia és Ukrajna területén fekvő, érintetlen állapotban fennmaradt, mérsékelt égövi erdőség. Az ősbükkösben lombhullató fák (juhar, kőris, szil) különleges példányai fordulnak elő.

Az unikális ősbükkösök (forrás: unesco.org)

A kolumbiai “Kávéút” 6 földművelési területet ölel fel, amelyen belül 18 városközpont található a Nyugati- és Keleti-Kordillerák térségében. A 800-1200 méter magasan fekvő lejtőkön termesztik a világhírű kolumbiai kávét.

A kaptafákat gyártó Fagus-művek (forrás: unesco.org)

Az alsó-szászországi Alfeldben lévő Fagus-műveket Walter Gropius tervezte 1911-ben. A gyár a később világhírűvé vált építész első műve volt, amelyet a modern építészet kulcsépületeként tartanak számon. A gyárban ma is készülnek kaptafák, az egykori raktárban pedig múzeumot rendeztek be.

A szudáni Meroé régészeti területei – amelyek ugyancsak világörökségi rangra emelkedtek – a Nílus és az Atbara folyók között terülnek el. A vidék a Kusita Királyság hátországaként működött az időszámításunk előtti VIII. századtól a Krisztus utáni IV. századig.

A szudáni Meroé régészeti területei (forrás: unesco.org)

A barbadosi Bridgetown és helyőrsége szintén felkerült a világörökségek listájára. A brit gyarmatosítás építészetének kiemelkedő példája a XVII-XIX. században épült, jó állapotban fennmaradt város, valamint a számos történelmi épületet magába foglaló helyőrség.

felülvizsgálták az eddigieket

Az UNESCO Világörökség Bizottsága (VÖB) 135 világörökségi helyszín, köztük két magyarországi helyszín (a Tokaj történelmi borvidék kultúrtáj és a budapesti világörökségi helyszín) megőrzési állapotjelentését is értékelte. A bizottság tudomásul véve, hogy a budapesti helyszín védőzónájában, az ún. régi pesti zsidónegyedben csökkent a bontási engedélyek száma, a tokaji helyszínnel kapcsolatban pedig elfogadta a magyar állapotjelentést (miszerint a világörökségi védőzónában, Szerencs határában a nagy kapacitású szalmatüzelésű erőmű építési munkálatait leállították). Magyarországnak 2013. február 1-ig mindkét helyszínről újabb, naprakész jelentést kell benyújtania.

A márciusban szökőár által sújtotta japán Hiraidzumi térségében lévő buddhista templomok, kertek és történelmi emlékhelyek is a világörökség részévé váltak, ugyanúgy, ahogy a lombard hatalom időszámításunk szerint 568-774 közötti itáliai helyszínei is.

A lombard hatalom emlékei (forrás: unesco.org)

A Konso kultúrtáj egy 55 négyzetkilométeren elterülő teraszos terület, több mint négyszáz éves múltra tekint vissza. Ez a páratlan afrikai látkép is immár világörökség.

A kenyai Jézus-erőd (forrás: unesco.org)

Az UNESCO a kenyai Mombasa Jézus-erődjét is a világörökségi listára vette. Az erődöt a portugál gyarmati uralom idején, 1593 és 1596 között építették a város védelmére.

Ugyancsak világörökségi rangra emelkedett a vietnámi Ho-dinasztia fellegvára, amelyet a fengsuj alapelvei szerint építettek a XIV. század végén. Hasonló döntés született az ősi alpesi cölöpházakról, Franciaország, Svájc, Olaszország, Ausztria és Szlovénia közös javaslatáról is.

Az ősi cölöpházak maradványai (forrás: unesco.org)

nemet mondtak az építészre

Le Corbusier munkásságát, amely 18 város – többek között Stuttgart – 19 épületét tartalmazta, ezúttal sem emelték világörökségi rangra.

A világörökség részévé váltak az egyesült arab emírségekbeli al-Ain kultúrtájai is: Hafit, Hili, Bidá bint Szaúd és az oázisterületek,

A Baqirha-i templom Szíriában (forrás: unesco.org)

…a spanyolországi Sierra de Tramontana (Serra de Tramuntana) kultúrtáj,

…a Perzsa Kertek Iránban,

(forrás: unesco.org)

…valamint a Szelim-mecset a törökországi Edirnében.

A Szelim-mecset Törökország 2. legnagyobb mecsete (forrás: unesco.org)

Címkék: utazás