Nő a magyar AIDS-esek száma

A HIV-fertőzöttek nagy része férfi, akik közül egyre több a fiatal.
Kapcsolódó cikkek

A szakértők a betegség terjedéséért a hiányzó felvilágosító programokat és a felelőtlen viselkedést okolják – mondta el Bánhegyi Dénes. A Szent László Kórház főorvosa az Inforádiónak elmondta, elsősorban a meleg közösség tagjai között terjed gyorsabban a HIV: 2005-től folyamatosan nő a fertőzöttek száma, tavaly ráadásul 30%-kal több beteget regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A főorvos hozzátette Magyarországon meglehetősen magas a HIV-fertőzöttek halálozási aránya, ami annak tudható be, hogy a betegek csak jóval a tünetek jelentkezése után fordulnak orvoshoz. Ez pedig az esetek többségében már túl késő. Pedig ha időben felismerik, gyógyszerrel kezelhető és kordában tartható a betegség – tette hozzá a szakértő.

A HIV, az immunhiányt előidéző vírus az AIDS nevű betegség kórokozója. Az immunrendszert támadja meg és az évek során fokozatosan védtelenné teszi a fertőzésekkel szemben. Először 1980-ban figyeltek fel a betegségre: akkor San Fransisco városában támadta meg egy titokzatos betegség a meleg közösségek – elsősorban férfi – tagjait. Később vizsgálatok során kimutatták náluk a HIV-et.

Annak ellenére, hogy Magyarországon a fertőzöttek többsége férfi, a szakértők figyelmeztetnek arra, hogy a vírus nem válogat. Aki rizikósan viselkedik, vagyis nem biztonságos nemi kapcsolatot tart fenn, gyakran váltogatja partnereit, vagy közös fecskendővel használ intravénás kábítószereket, sokkal nagyobb eséllyel fertőződik meg.