Meddig lesz tiszta víz a pohárban?

A víz alapvető éltető elemünk, amely nagy mennyiségben van jelen bolygónkon, ám a szárazföldi élőlények számára hasznosítható formában sok helyen ritka kincs. A víz és az vízgazdálkodás kérdéseit tekinik át a Mindentudás Egyetemének következő részei.

A Föld felszínének több mint hetven százalékát víz borítja, de ebből a vízből a fogyasztható édesvíz alig három százalékot tesz ki. Ez az édesvíz az élet feltétele, de gyakran az élet- és vagyonbiztonságot fenyegető kockázati tényező is. Ennek a korlátozottan rendelkezésre álló, sérülékeny erőforrásnak a fenntartható használata századunk egyik legfontosabb és legnehezebb feladata – derül ki a Mindentudás Egyetemén Mádlné Szőnyi Judit előadásából. . Az előadást 2011. május 16-án az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

Either scripts and active content are not permitted to run or Adobe Flash Player version
10.0.0 or greater is not installed.









Mádlné Szőnyi Judit 1986-ban szerzett geológus diplomát az ELTE Természettudományi Karán. Pályája során korán felismerte a medenceléptékben működő felszín alatti vízáramlási rendszerek jelentőségét, és meghonosítta ezt a témát az egyetemi oktatásban. Megteremtette műhelyében a nemzetközi hidrogeológiai kutatásba való bekapcsolódás személyi és infrastrukturális feltételeit. Főbb kutatási területei: a felszín alatti vizek sérülékenységi vizsgálata, az üledékes medencékben zajló folyadékmozgás megismerése, a hipogén karsztosodás folyamatainak elemzése, a geotermikus energia fenntartható hasznosítása. Jelenleg az ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékének egyetemi docense, a Hidrogeológia és Geotermia Műhely vezetője.
Víz-választón

A víz vitathatatlanul az egyik legfontosabb környezeti tényező. Alapvetően meghatározza a növénytársulásokat, arra is hatással van, milyen állatfajok élnek egy területen. A települések helyét vízpart, források, természetes átkelők határozták meg, a mezőgazdaság és az ipar számára pont olyan nélkülözhetetlen, mint a háztartások számára. A víz mennyisége persze ritkán annyi, amennyire épp szükségünk van, a túl kevés és a túl sok egyaránt komoly problémákat okozhat – az erről szóló dokumentumfilmet 2011. május 17-én az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti..

Víz és a társadalom kapcsolata

Tiszta vizet önteni a pohárba látszólag egyszerű feladat. A vízgazdálkodás nem az. Együtt kell gondolkodni a környező országokkal és az EU-val, hosszú távra kell tervezni, és nagyon komplex jogi, gazdasági és környezeti rendszereket kell átlátni. A vízzel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre keres választ a kerekasztal beszélgetés, amelyet 2011. május 18-án az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti..

A részletekről és a Mindentudás Egyetemének programjáról ide kattintva olvashat.

Címkék: tudomány