Illés is győzelmet vár az azeriek ellen

A szerdai rivális ellen korábban két gólt szerző Illés Béla a honlapunknak azt mondta, hogy az utóbbi években sokat fejlődött az azeri válogatott, ezzel együtt a magyarok győzelmét várja.

A magyar csapat Dubaiban, az azeriek elleni elkészülési meccsel hangol a hollandokkal vívandó Európa-bajnoki selejtezőre, s nyilván nem mindegy, hogy milyen hangulatban feszül majd a világbajnoki ezüstérmesnek a magyar válogatott. Egy esetleges győzelem növelheti a fiúk önbizalmát. Ebből a szempontból ideális választás az azeri válogatott.

A volt szovjet tagállam csapata ellen ugyanis hibátlan a mérlegünk, ráadásul a négy győzelem során mindössze egy gólt kaptunk, miközben 13-at szereztünk. A 13-ból kettő Illés Béla nevéhez fűződik, aki az 1997 szeptemberében lejátszott világbajnoki selejtező mellett az 1998 októberi Eb-kvalifikációs meccsen is betalált Azerbajdzsán kapujába.

„Mivel kétszer betaláltam és nyertünk, természetesen kellemes emlékeim vannak az azeriek elleni mérkőzésekről, amelyek azonban a győzelmek ellenére sem voltak éppen könnyűek” – nyilatkozta az FN.hu-nak a korábbi 64-szeres válogatott középpályás, aki nem szakított a futballal, jelenleg az élvonalbeli Szombathelyi Haladás társtulajdonosa.

„Nem voltak magas játékosaik, ezért a földön tartották a labdát, megpróbálták játszani a futballt, igaz, kevés eredménnyel. Azóta szerintem sokat változott az azeri labdarúgás, méghozzá az előnyére” – tette hozzá Illés, aki szerdán magyar győzelmet vár. „Nem mindegy, milyen hangulatban készülhetünk majd a hollandok elleni selejtezőre, egy esetleges győzelem egyenként a játékosoknak, s a csapatnak is önbizalmat adhat. Reményeim szerint Azerbajdzsán ellen folytatódik az ősszel megkezdett jó sorozat.”

Illés Béla valamennyi győztes meccsen játszott az azeriek ellen (MTI)

Az Eb-esélyeket illetően is faggattuk a pályafutása során a Haladásban, a Honvédban és az MTK-ban is megfordult volt labdarúgót, aki elmondta, Hollandia egyértelmű favorit a csoportban, de svédeket „végre most legyőzhetjük”, márpedig – tette hozzá – a finnek elleni siker mellett egy újabb bravúrral meglehet a pótselejtezőt érő második hely.

Ugyanakkor a mielőtt rálépnénk – reményeink szerint – a Lengyelországba és Ukrajnába vezető útra, Dubaiban akad dolga a válogatottnak. Egervári Sándor kiválasztottjai közül Kádár Tamás, Lipták Zoltán és Szalai Ádám sem játszhat sérülés miatt Azerbajdzsán ellen – utóbbit Tököli Attila helyettesítheti, aki hét év után ölthet ismét címeres mezt.

„Egervári Sándor nekem is azt mondta, amit a médiában is nyilatkozott, azaz hogy mindent figyelembe véve én vagyok legjobb megoldás, a játékstílusom illik bele leginkább abba a játékrendszerbe, amelyre törekszik, és szerinte tudok segíteni a csapatnak” – mondta a Kecskemét 34 éves támadója, aki az FN.hu-nak adott korábbi interjújában még azt is elmondta, hogy a visszatérése alkalmából nem készül különleges gólörömmel, ha betalál a kapuba – márpedig ebben bízik -, visszafogottan, egyszerűen ünnepel majd.

Ünneplésre készülnek a szurkolók is, miután a papírforma magyar győzelmet ígér, de óvatosságra inthet mindenkit, hogy a szerdai ellenfél – amelynek a legismertebb tagja a szövetségi kapitány, a játékosként világ- és Európa-bajnok, edzőként is Eb-győztes német Berti Vogts – ősszel Európa-bajnoki selejtezőn 1-0-ra legyőzte a törökök együttest. A világranglistán 99., azaz 62 hellyel mögöttünk álló Azerbajdzsán egyébként egy győzelemmel és két vereséggel jelenleg ötödik az Eb-selejtezőcsoportjában.

Felkészülési mérkőzés:
Azerbajdzsán-Magyarország, Dubai, 18:00 (FN-élő)

Tippelje meg az eredményt!

—-Az eddigi mérkőzések—-
1996.11.10., Baku, vb-selejtező:
Azerbajdzsán-Magyarország 0-3 (0-1)
Gól: Nyilas (2), Urbán

1997.09.10., Budapest, vb-selejtező:
Magyarország-Azerbajdzsán 3-1 (2-0)
Gól: Klausz, Halmai, Illés, ill. Licskin

1998.10.10., Baku, Eb-selejtező:
Azerbajdzsán-Magyarország 0-4 (0-0)
Gól: Dárdai, Illés, Pisont, Fehér

1999.09.08., Budapest, Eb-selejtező:
Magyarország-Azerbajdzsán 3-0 (1-0)
Gól: Sebők, Egressy, Sowunmi

Címkék: foci