Folyamatos kezdetek [Apafej blog]

Megszületik, mászik, feláll, beszél – a szülők élete igen fura: rengeteg folyamat befejeződésével kell szembesülniük, hogy csak most kezdődnek más kihívások.
Kapcsolódó cikkek

Két és fél év babaközeli élmény után nemrég gondolkodtam el azon, hogy mennyire ravasz is az élet. Először a szülők a terhesség alatt nekiállnak készülni: tanulnak, átnézik a szakirodalmat, tornáznak, ellazulnak, edzenek, lélegezni tanulnak, azaz felkészülnek, mint egy vizsgára, a szülésre. Eljön a szülés ideje, igen, életünk értelme kint van, ki lehet fújni a levegőt (a baba oldaláról ez a felsíró belélegzéssel egyenlő), köldökzsé átvágva – és a kispapa az újszülöttel a kezében ráébred, hogy csak most kezdődik minden.

Persze, hisz ismét be kell ülni az iskolapadba, az esztergagép, azaz a pelenkázóasztal mögé, tanulni, alkalmazkodni. Az első hónapok csak úgy röpülnek, minden új, mindennek hatalmas jelentősége van, rengeteg mérföldkő van, az utat nem is látni a mérföldkövektől: már felemeli a fejét, már gagyog, már megfogja a tárgyakat, már csak ötször alszik naponta. És mindennek a szülői oldalról is sok-sok procedurális, gyakorlati következménye van a köldökápolástól a koszmós haj elleni sziszifuszi harcon és lábkörömvágáson át az edényfertőtlenítésig.

Aztán ezekbe is beletanulunk, az élet egyre kiszámíthatóbb lesz, de jönnek az újfajta kihívások, amikor a táplálás, pihenés és személyes biztonság helyett máshova kerülnek a hangsúlyok – már lassan beszél a gyerek, már viselkedik, már egyedül tud enni, már kíváncsi a többiekre, már rosszalkodik, már nagyon rosszalkodik, már át akar verni.

Nem folytatom, mert elég egyértelmű, ami ebből következik: a szülőnek mindig nyitottnak kell lennie, ülnie kell a lelki fűben hatalmas lelki nyuszifülekkel, figyelnie, néznie a gyereket és önmagát is, reagálnia, utánaolvasnia adott esetben, tanácsot kérnie – azaz kommunikálnia.
És amilyen evidens ez, olyan könnyen feledkezik meg róla az ember, ami logikus, hisz a mi kis drágánk még csak nemrég állt fel, kezdett el gügyögni, mosolyodott el, született meg, hát nem élvezhetnénk ki ezt az állapotot kicsit? Nem ülhetünk picit a babérjainkon, ha már olyan sokat virrasztottunk, kevertünk tápszert, főztünk ki edényt, fürdettünk, töröltünk ki feneket, lovacskáztunk, etettünk-itattunk? Nem lehetne egy picit nyugtunk?

Akármennyire is jó volna, ha a gyerekkel kapcsolatos tudásunk együtt cseperedne a babával (valamennyire persze így is van), résen kell lennünk, észre kell vennünk magunkon, hogy kicsit leálltunk a figyeléssel (utódunk tesz arról, hogy ezt a jelzést tőle is megkapjuk, de fontos, hogy ezeket a jeleket ne a rosszaság-elfajzottság-ördöngősség jelének vegyük, hogy ne büntessük zsigerből őket), tehát, hogy legyen szemünk a látásra – ezért kell mindig önvizsgálatot tartanunk, így az önismeretünk is bővül.

Ami még egy nagyszerű ajándék a gyerekkortól, a gyerektől, amiért nem lehetünk eléggé hálásak.