Élnek, mint majom a vízben

Több szempontból is fura szerzet a japán makákó: majom létére szereti a vizet, és jól tűri a -15 Celsius-fokos hideget is. Ilyenkor azért sokszor felkeresi a közeli hőforrások egyikét. A képek alapján, mintha a budapesti Gellértben lennénk.

A japán makákó a legészakabbra élő majomfaj. Jól tűri a hideget, olyan területeken is megél, ahol télen a hőmérséklet -15 fokra süllyed. Földön és fákon egyaránt ügyesen mozog, a majmok többségétől eltérően kedveli a vizet és szeret fürödni: télen gyakran felkeresi a hőforrásokat melegedni – írja a wikipedia.

(MTI)

A képeken látható majmok az Észak-Japánban fekvő Hakodate botanikus kert lakói. Az itt élő mintegy száz majom kedvéért 41 Celsius-fokos hőmérsékleten tartják a vizet decembertől májusig.

A japán makákók 15-200 fős, állandóan vándorló csoportokban élnek, amelyek szociális szerkezete rendkívül összetett, valóságos majomtársadalmakat alkotnak. A csoport fő összetartó ereje a nőstények közötti kapcsolatrendszer.

A nőstények életük végéig a szülőcsoportjukban maradnak, szemben a hímekkel. A japán makákók meglehetősen szaporák, annak köszönhetően, hogy az anyák az idősebb kölykök gondozásának feladatát meg tudják osztani a rokonokkal.

Körülbelül 173 nap vemhesség után általában egy kölyök születik. A hímek 3,5, a nőstények 5 éves korukban válnak ivaréretté. Táplálékuk főleg gyümölcs, bogyó, gomba, levelek, fiatal hajtások, gerinctelenek. Bár elsősorban növényi eredetű táplálékokat fogyasztanak, de ha módjuk van rá, kisebb állatokat is elkapnak.

(MTI)

Címkék: zöld