Az elektronikus Kishúg

„Az válik a sajátommá, amit eléneklek” – nyilatkozta valahol egyszer nemrég Szalóki Ági, éppen a Kishúg zenekar ürügyén. Nos, pénteken este az új Kishúg-lemez bemutatókoncertjén is elmondhatta volna ugyanezt. Nem mondta, csak elénekelte…

Szalóki Ági, a népdaltól a jazzig, a Karády-daloktól a gyerekdalokig sok mindent énekelt már. Az új projektben Borlai Gergővel, az egyik legkeresettebb magyar dobossal közös vállalkozásban, a Kishúgban magyar, cigány, török dallamokat és elektronikus zenét, valamint mai magyar költők, Szabó T. Anna és Jónás Tamás verseit hozták össze.

A 2009 tavaszán indult duó az interneten tartotta először a kapcsolatot és alakította ki (és át) a számokat, aztán élő produkció is lett belőle: a színpadon a két alapító mellett egy gitáros (Csókás Zsolt) és egy bőgős (Kovács Zoltán) is játszott, előadva az új lemez dalait. A Kishúg már többször fellépett élőben, de most a friss lemezzel ismerkedni kicsit más volt!

Szalóki Ági, bármit énekel vagy énekeltetnek vele, nagyszerű. Hogy mi illik hozzá, hogy mi igazán ő, az már más kérdés. Az új lemezén új, ismeretlen arcai is felbukkannak: ezek némelyikében (hozzá képest) kicsit túl sok az elektronika, a „pedálzene” (azt hívom úgy, ami egy gomb- vagy pedálnyomásra kúszik elő az erősítőből) – ami Áginál legalábbis szokatlan. Van némi kacérkodás az UFO-kkal is. Ez végképp nem ő volt. De mert Borlaival közös projekt, mondhatjuk rá, ez volt a dobos köpönyege.

A lényeg, a Kishúg-lemezt érdemes lesz megvenni. Ha majd megjelenik. Mert a lemezbemutatóra nem készült el. Szalóki Ági pironkodva vallotta be a színpadon: talán két hét múlva a boltokban lesz.

Címkék: kultúra