Nem tanul rosszabbul a szexuálisan aktív tini

Se rosszabbul, se jobban nem teljesítenek azok a tinik, akik stabil párkapcsoaltban szexuális életet élnek - mutatta ki egy új, provokatív, amerikai kutatás.

A tanulmány rácáfolt azokra az előítéletekre, amelyek szerint a szexuálisan aktív fiatalok tanulmányaikban mindig rosszabbak. A kutatók szerint ugyanis nem az játssza a döntő szerepet, hogy aktívak-e a fiatalok szexuálisan, hanem az, hogy milyen típusú párkapcsolatban élnek. Azok a tinik, akiknek állandó kapcsolatuk van, lelki támaszt kapnak, ezért kevésbé stresszesek a mindennap életbe, így a suliban is.

A szakemberek ugyanakkor figyelmeztettek, hogy azok a tinik, akik gyakran váltogatják partnereiket és szexuálisan aktívak, általában rosszabban szerepelnek az iskolában és gyakrabban vannak egyéb jellegű problémáik. A szakértők szerint ezek a hírek azokat a szülőket nyugtatják majd meg, akik félnek attól, milyen hatással lesz gyermekük tanulmányi eredményére, ha már fiatalon komoly kapcsolatot létesít.

A tavalyi felmérésben az amerikai középiskolások mintegy fele mondta azt, hogy létesített már szexuális kapcsolatot, 14 százalékuk pedig arról számolt be, hogy már négy vagy annál több partnere volt.