Német siker a PGA Championshipen

A német Martin Kaymer nyerte a profi golfozók idei negyedik, s egyben utolsó Major-tornáját, az egyesült államokbeli Sheboyganban rendezett, 7,5 millió dollár összdíjazású PGA Championshipet, amely végjátéka miatt hosszú ideig ad majd beszédtémát szakértőknek és rajongóknak egyaránt.

A 25 éves játékos szétütésben nyerte meg a négy nap során végig kiélezett versenyt, amely azonban nem a pályafutása első US PGA-tornagyőzelmét arató győztesről, vagy a nagy csatáról, de nem is a 28. helyen végzett Tiger Woods újabb mélyrepüléséről marad emlékezetes.

A vasárnapi utolsó, 18. lyukon ugyanis olyan történt, ami szinte soha nem szokott: miután az amerikai Dustin Johnson öt ütésből befejezte a pályát, és már készülhetett a rájátszásra a bajnoki címért Kaymerrel és Bubba Watsonnal, szóltak neki, hogy egy hiba miatt két ütés büntetést kapott.

Johnson a szakasz második ütésénél került bajba, mert a pálya fő vonaláról kissé lecsúszott labdáját egy tenyérnyi homokról úgy ütötte el, hogy előtte az ütőjét letette a földre. A szabályok szerint a mesterséges akadályokból, bunkerekből csak úgy lehet ütni, hogy a játékos előtte semmilyen módon nem vizsgálhatja meg a talajt, nem érintheti meg, és nem is teheti rá az ütőjét.

Az amerikai golfozót lesújtotta a büntetés, és rögtön bement egy közvetítőkocsiba, ahol visszanézte az esetet, majd elismerte, hogy letette ütőjét, ugyanakkor elmondta, eszébe sem jutott, hogy az a kis homokos felület, ahonnan üt, egy bunker lenne. Johnson végül beletörődött a büntetésbe, s végül az ötödik helyen zárt.

Bernhard Langer után Kaymer a második német, aki Major-tornán diadalmaskodott, és sikeréért 1,35 millió dollárt kapott.

Major-torna, Sheboygan:
1. Martin Kaymer (német) 277 ütés (72, 68, 67, 70) – szétütésben
2. Bubba Watson (amerikai) 277 (68, 71, 70, 68)
3. Zach Johnson (amerikai) 278 (69, 70, 69, 70) és
Rory McIlroy (brit) 278 (71, 68, 67, 72)

Címkék: Sportmix