Nehéz feladat előtt a Loki

A nyögvenyelősen elbúcsúztatott észt Levadia Tallinn csapatánál lényegesen erősebb ellenfél vár a Debrecenre a BL-selejtező harmadik fordulójában.

A Loki útja Bázelen át vezet a Bajnokok Ligája főtáblájára – persze a svájci aranyérmes után még ellenfelén túl kell majd jutnia Debrecennek ahhoz, hogy tavalyi bravúrját megismételve idén ismét tagja legyen az elitmezőnynek, a 32 csapatos csoportkörnek.

Ugyanakkor az FC Basel legyűrése sem ígérkezik éppen könnyű feladatnak, hiszen rendkívül masszív csapatról van szó, amelynek keretében több válogatott játékos is szerepel, közülük öten a dél-afrikai világbajnokságon is részt vettek, sőt a ghánai Samuel Inkoom egészen a negyeddöntőig menetelt hazája csapatával. Alexander Frei, Benjamin Huggel és Xherdan Shaqiri a svájci, Scott Chipperfield az ausztrál válogatottal szerepelt a vb-n, amely számukra a csoportkör befejezésével aztán véget is ért.

Az 1893-ban alapított FC Basel a legsikeresebb svájci labdarúgóklub, miután 13-szor nyerte meg a bajnokságot és 10-szer a kupát. A legrangosabb európai kupasorozatban (BEK, BL), illetve UEFA-kupában is a negyeddöntőbe jutás volt legjobb eredménye.

Amíg a magyar bajnokság csak a hétvégén startol, Svájcban már zajlik a szezon. A Debrecen riválisa két fordulót követően még hibátlan, miután az FC Zürich csapatát 3-2-re, a Siont 2-1-re győzte le. Tehát jó formában van, kiváltképp Frei, aki a két meccsen három gólt lőtt.

A Basel edzője gólt vár csapatától

„Természetesen trénerként csak akkor lehetek elégedett, ha nyerünk, de ez nagyon nehéz lesz. Azt mindenképpen elvárom, hogy betaláljunk és ezáltal kedvező helyzetből várjuk a jövő heti visszavágót” – mondta az FC Basel vezetőedzője, Thorsten Fink. A 43 éves német szakember a hajdúsági együttesből Adamo Coulibalyt, Mbengono Yannickot, Czvitkovics Pétert és Szakály Pétert emelte ki.

Az FC Basel a selejtező harmadik fordulójában csatlakozik a sorozathoz, ellenben Debrecennek már a második körben is pályára kellett lépnie, és ha nem is éppen könnyen, de csak sikerült túljutna acélosnak nem nevezhető észt Levandia Tallinnon.

Nyilván messzemenő következtetéseket nem lehet levonni ebből, ugyanakkor tény, hogy amíg tavaly a Loki kapott gól nélkül, két 1-0-ás győzelemmel búcsúztatta az észt aranyérmest, addig most nyögvenyelősebben jutott túl rajta, összesítésben 4-3-mal.

Szükség lenne Adamo Coulibaly góljaira (MTI)

Az FC Basel elleni párharcot hazai pályán, pontosabban újpesti albérletében kezdi meg a Loki. Herczeg András klubmenedzser a megfázással bajlódó Kabát Péterrel és Szakály Péterrel, illetve a még nem teljesen egészséges Laczkó Zsolttal nem számolhat a Szusza Stadion, viszont a nyáron igazolt német Dajan Simaccsal és Farkas II Balázzsal igen.

„Nem mi vagyunk a párharc esélyesei, de meg kell próbálni lelki teher nélkül készülni. Nem könnyű, mert nagy tétje van a találkozónak. Papíron a svájciak jobbak, ettől függetlenül a pályán bármi megtörténhet. Azon leszünk, hogy boruljon a papírforma” – nyilatkozta klubja honlapjának az előző szezonban még a Videotont erősítő Farkas Balázs.

Hozzá hasonlóan Czvitkovics Péter is óvatosan áll a feladathoz. „Nagyon nehéz ellenféllel állunk szemben, fontos, hogy ne kapjunk gólt, így akár még a 0-0 is jó eredmény lehet. Természetesen az lenne az ideális, ha nyernénk” – magyarázta a Loki középpályása.

A párharc – amelynek visszavágójára jövő kedden kerül majd sor – győztese a BL-ben küzdhet a főtáblára kerülésért, míg vesztese az Európa Liga rájátszásában folytatja.

BL-selejtező, 3. foruló, 1. mérkőzés:
Debreceni VSC-FC Basel (svájci), 20:00
Szusza Ferenc Stadion, v.: César Muniz Fernández (spanyol)

Címkék: foci