Élhetnek közöttünk vámpírok?

Az Alkonyat-őrület hatására titkon sokan eljátszanak a gondolattal, mi lenne, ha vámpírrá válnának. Nem is sejtik, hogy néhány betegség minden további nélkül képes erre az átváltoztatásra.
Kapcsolódó cikkek

Persze az igazi vámpírokhoz ezeknek semmi köze, több fóbia és néhány igen komoly, ritka – olykor halálos – betegség pontosan azokat a tüneteket képes előidézni egy emberben, amiket a vámpíroktól olyan jól ismerünk már. A fóbiák közül, talán a fokhagymától való félelmet lehet a leginkább összekapcsolni a vérszívókkal. Ez a normális embereknél sem ritka jelenség: alapja – ahogy a legtöbb fóbiánál – egy gyermekkori rossz tapasztalat, vagy sokkoló esemény. Ezzel ellentétes a tükörfóbia oka, amit egy gyerekkorban látott horrorfilm idézhet elő. A vámpírok ugye nem látszanak a tükörben – a fantasyk szabályai szerint – a tükörfóbiában (eizoptrofóbiában) szenvedő viszont csupán néhány pillanatig bírja ki, hogy belenézzen, mielőtt pánikrohamot kap.

Ehhez hasonlóan a megnőtt szemfogakra (hypohidrotic ectodermal dysplasia) sőt a vér imádatára (porfíria) is létezik orvosi magyarázat, de legalább egy olyan betegség, ami ilyen tünetekkel jár, ahogy a teljesen abnormális napsugárzás- illetve UV-érzékenység is ismert betegség orvosi körökben, noha valójában igen ritka. A vámpírokhoz leginkább talán a veszettségben szenvedő betegek hasonlítanak. A betegség idegrendszeri elváltozásokat okoz, amilyen a fényérzékenység, a harapás kényszere, a vizuális ingerektől – lsd. tükör – való rettegés.

Ajánlott linkek:

Vámpírnak lenni betegség? (HáziPatika)
Még több vámpír… (Polc.hu)

Néhány ma is “élő” vámpír: