A teljes szakmai stábot kirúgták Brazíliában

A már pénteken lemondott Dunga mellett a brazil szövetség (CBF) a dél-afrikai világbajnokságon a negyeddöntőben kiesett válogatott teljes szakmai stábját menesztette.

A szövetség vasárnap esti közleményben hozta nyilvánosságra döntését, s egyben jelezte, hogy az új szövetségi kapitányról július végéig döntenek. Lapértesülések szerint a brazil válogatottat 2002-ben vb-győzelemre vezető Luis Felipe Scolarinak van a legnagyobb esélye a szövetségi kapitányi posztra, de az állítólagos jelöltek között van Leonardo, az olasz AC Milan korábbi, sikeresnek aligha nevezhető vezetőedzője is.

A játékosként világbajnok és vb-ezüstérmes Dunga 2006 júliusában váltotta Carlos Alberto Parreirát, miután a selecao nem jutott a nyolc közé a 2006-os vb-n (akkor sem). Kinevezése egyébként jókora meglepetést okozott, mert korábban még sehol sem dolgozott vezetőedzőként. A szakember első lépésként olyan sztároktól vált meg, mint Cafú, Ronaldo vagy Roberto Carlos. Később aztán Ronaldinhót is „elfelejtette”…

„Már kinevezésemkor is négyéves periódusban állapodtunk meg. Nagyon szép és boldog négy év volt, jó volt brazil szövetségi kapitánynak lenni; ebből adódóan a felelősség is a legnagyobb – és én tudom ezt” – fogalmazott még pénteken este a 46 esztendős szakvezető, miután csapata 2-1-re kikapott a hollandok elleni negyeddöntőben.

Dunga és az őt segítő szakembergárda – mivel a brazil szövetség a teljes szakmai stábot menesztette – nem búcsúzik „üres kézzel”, Dunga irányításával Brazília ugyanis a Copa Americát és a Konföderációs-kupát is megnyerte – ezt követte a fájó vb-bukás…

Címkék: foci-vb 2010