Fontos meccset nyertek a hollandok

Furcsa góllal szerzett vezetést a nyertes holland csapat az E-csoport nyitókörében. Egy hátról bepattanó találattal kerültek előnybe a dán csapat ellen, innentől azonban könnyű dolguk volt. Dániának össze kell szednie magát, ha tovább akar jutni.

A holland csapat nem a megszokott, egyéniségekre építő játékát hozta találkozó első felében – talán Robben hiánya miatt – inkább összjátékban próbálták megverni a dánokat. A vébé első, tisztán európai meccsén ennek nyomán nem alakult ki látványos játék. A magyarok selejtezőcsoportjából továbbjutott dánok az első gólig
egyenlő ellenfelek voltak, sőt az első félidőben inkább általuk volt feljegyezhető veszélyes támadás.

A világranglistán negyedik, s a vb egyik esélyesének számító hollandok azonban a 46. percben egy öngóllal vezetést szereztek. A váratlan öngólt követően változott a játék képe, a dánok többet
kezdeményeztek, a hollandok viszont sokkal több lehetőséghez jutottak, s
számos helyzetükből egyet gólra váltottak.

A 85. percben Sneijder ugratta ki Eliát, aki elcsavarta a labdát a kapus mellett, de a bal kapufát találta el, a kipattanót Kuyt passzolta két méterről a hálóba (2-0). A dánok az első gól után sem tudtak átütően játszani, a második gólnál pedig kifejezetten lassan reagáltak a szituációra. Dániának a fontos első meccs után még komolyabb erőfeszítéseket kell majd tennie, ha tovább akar menni. A hollandok pedig immár 20 mérkőzés óta veretlenek.

Kuyt a második gól szerzője. (mti)

E-csoport 1. kör:

Hollandia-Dánia 2-0 (0-0)

Johannesburg, Futballváros, 75 ezer néző, v.: Stephane Lannoy (francia)

gólszerzők
: S. Poulsen (öngól, 46.), Kuyt (85.)
sárga lap: De Jong (44.), Van Persie (49.), illetve Kjaer (63.)

Hollandia
: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst – Van Bommel, De Jong – Kuyt, Sneijder, Van der Vaart (Elia, 67.) – Van Persie (Afellay, 77.)

Dánia
: Sörensen – Agger, Kjaer, Jacobsen, S. Poulsen – Jörgensen, Ch. Poulsen, Enevoldsen (Grönkjaer, 56.), Kahlenberg (Eriksen, 73.) – Rommedahl, Bendtner (Beckmann, 62.)

Címkék: foci-vb 2010