A BP fizet az olajkatasztrófáért

A BP minden jogos kártérítési követelést kifizet a Mexikói-öbölben történt olajszennyeződéssel kapcsolatban - közölte hétfőn annak brit olajcégnek a vezérigazgatója, amely az elsüllyedt olajplatformot és a mélytengeri olajkutat üzemeltette.

A londoni központú vállalat vezetője közölte: teljes mértékben vállalják a felelősséget az olajfoltért, és megtérítik a kárelhárítási műveletek költségeit. Előző nap Barack Obama amerikai elnök megerősítette: a Fehér Ház a szivárgásért BP-t tartja felelősnek, a brit olajcégnek kell megfizetni a felmerülő kiadásokat. A BP korábban azt közölte, hogy napi 6 millió dollárt fordít az olajfolt eltakarítását célzó erőfeszítésekre.

(Fotó: MTI)

A CBS News hírcsatorna megállapította: legjobb esetben is még legalább egy hétig ömlik a tengerbe a kőolaj az 1500 méteres
mélységben található kútból.
A BP által a kút elzárására tervezett manővert ilyen mélységben még soha nem hajtották végre. Az elképzelés szerint egy 74 tonnás, beton-fém kupolát eresztenének a kút fölé, ahonnan az olajat felpumpálnák egy szállítóhajóba. Ennek az akciónak a végrehajtásához még legalább 6-8 napra van szükség.
A CBS híradása szerint a partvidék védelme érdekében további olajterelő gátakat fektetnek a vízre, de ez az erőfeszítés egyre hiábavalóbbnak tűnik a part felé áramló olajtömeg láttán. Az olaj lefölözését végző tisztító hajók és az olaj lebomlását segítő vegyszereket szóró repülőgépek munkáját vasárnap ismét rossz időjárás, több méter magas hullámok hátráltatták.

Címkék: zöld