Ötnaposra bővül a Nemzeti Vágta

Még pár hét, és újra homok lepi el a Hősök terét, hiszen június 2-6. között ismét megrendezésre kerül a Nemzeti Vágta budapesti futama. Az idei fővárosi lóverseny több újdonsággal kecsegtet: egyrészt ötnapossá válik, másrészt egy új pályát is létesítenek az 56-osok terén.

14 vidéki előfutam, 5 naposra bővülő rendezvény Budapesten, közel 300 résztvevő település országszerte, megújult versenyszabályok, illetve magyar lófajták versenye – kulcsszavakban így jellemezhető a 2010-es Nemzeti Vágta, amelynek vidéki és budapesti versenyei gróf Széchenyi István emlékének adóznak.

Idén az 56-osok terén, a Széchenyi pályán is láthatunk lóversenyeket, lovas bemutatókat, az Országkonyhán pedig megkóstolhatjuk a vidék jellegzetes magyar ételeit. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is az Andrássy úton kialakított Vágta Korzón minden induló magyar település bemutatja helyi jellegzetes tárgyait, gasztronómiai fogásait és hagyományait.

A Hősök terén kialakított különleges összetételű homokpályán az ország településeinek lovai és lovasai egy gyönyörű vándordíjért (az 1840-es évekből való huszárszablyáért) és a 20 milliós fődíjért mérik össze a lovastudásukat.

Ami a versenyszabályokat illeti idén két újítás is született. Egyrészt külön díjazzák a futamokon résztvevő magyar lófajtákkal versenyzőket. Másrészt a profi zsokék és 50 fölötti hendikep számú lovak nem indulhatnak a versenyen. Mindez nagyobb esélyegyenlőséget teremt, sőt jelentősen megnöveli a nem telivér lovak sanszát is.

Hírességek is nyeregbe pattannak az idei Nemzeti Vágtán: Hajas László, Hujber Ferenc, Pintér Tibor, Stohl András és Terecskei Rita is lóhátra ül a jótékonysági sztárfutamon.

Címkék: kultúra