Rosszra nevel Doktor House

Egy Seattle-i orvos csak azért rontott beteg kedvese állapotán, hogy előbbre juttassa a transzplantációs listán. Szerencsére az orvost kirúgták.

Ha lehet még ennél is nagyobb szerencse az, hogy az egész csupán egy fiktív történet, amelyet az itthon Grace Klinika címmel futó sorozat készítői találtak ki. A sorozat második évadjának epizódjában történtek azonban nem egyedülállóak a népszerű kórházsorozatokban. A John Hopkins Egyetem kutatói szerint mind a Grace Klinika, mind a Doktor House című sorozatban példátlanul viselkednek az orvosok. „Hazudnak, csalnak, berúgnak és olyan döntéseket hoznak, amelyhez nem kérték a páciens beleegyezését.”

Dr. Ruth Faden, az Egyetem Bioetikai Intézetének vezetője azt mondja a sorozatok orvosai gyakran mutatnak felháborító viselkedést, ez pedig azért veszélyes, mert az ilyen epizódok hatására az egészségügyi dolgozók is elbizonytalanodhatnak. A vizsgálat szerint ugyanis a legtöbb orvostanhallgató nézi ezeket a sorozatokat. A kórházsorozatokban leggyakrabban előforduló etikai probléma a tájékozott beleegyezés volt, de a kutatók nehezményezték a megtorlatlan szakmai hibákat és a tiszteletlen viselkedést is, amiben Dr. House jár az élen.

Ajánlott linkek:

Rosszra tanít a Grace Klinika és Doktor House?! (HáziPatika)