Exminiszter lett az év humoristája

Görgey Gábor Kossuth-díjas író, korábbi kultuszminiszter, Lorán Lenke Jászai Díjas, Érdemes művész valamint Nagy Bandó András, Karinthy-gyűrűs humorista, író vehette át idén a legjobb humoristáknak járó Marton Frigyes Díjat.

Görgey Gábor első verseskötete Füst és fény címmel jelent meg 1956-ban. Következő
kötete 1963-ban jelent meg Délkör címmel. Első drámája, a Komámasszony,
hol a stukker? nagy sikerrel szerepelt a hazai színházakban, az
Amerikai Egyesült Államokban is bemutatták. Több műve önéletrajzi
ihletésű, ilyen a Galopp a Vérmezőn című drámája is, amelyik a
kitelepítés élményeit dolgozza fel. Regényírói munkássága is jelentős,
Adria szirénje című regényéért kapta meg a 2000-es Év Könyve-díjat. Medgyessy Péter kormányának első évében vezette a kulturális minisztériumot 2002-től 2003 tavaszáig.

Lorán Lenke 1927-ben született, 1943-1945-ben a Fővárosi Operettszínház, 1945-1966 között a Művész, a Vidám, a Magyar Néphadsereg, végül a Petőfi Színház tagja volt. 1966-tól a Vidám Színpadon játszik. Színházi szerepei mellett országos ismertséget a filmjei hoztak a színésznőnek, már a háború előtt feltűnt az Éjjeli zenében, majd a hetvenes évekig szinte minden évben játszott, általában komikaszerepeket különböző filmekben, így többek között az Állami Áruházban, a Dollárpapában, a Házasságból elégségesben, vagy a Hét tonna dollárban.

Nagy Bandó András 1982-ban robbant be humoristavilágba, amikor első díjat nyert a II. humorfesztiválon. 1982–1984 között a Mikroszkóp Színpadon lépett fel, azóta szabadfoglalkozású művész. 1989-től a Hócipő című szatirikus lap munkatársa.

A „rádiókabaré atyja” emlékére Marton Frigyes emlékdíjat alapított az Újbuda Baráti Kör Egyesülete, melyet minden évben egy olyan művésznek és olyan közéleti személyiségeknek ítélnek oda, akik a társadalmi problémák iránt tanúsított empátiával, toleranciával és a díj névadójához méltó humorral végzik tevékenységüket.

A Marton Frigyes Díjat eddig Majláth Mikes László, Kaposi Miklós, Kolláth György, Marton Frigyesné, Sas József, Csala Zsuzsa ,Kuncze Gábor, tavaly Gálvölgyi János, Trunkó Barnabás és Fekete János vehette át.

Címkék: kultúra