Húsvétra kész az új Belváros – videó!

Meglestük a hamarosan átadásra kerülő új belvárosi főutca egyik legfontosabb elemét a majdnem kész intelligens szökőkutat. Videó!

Az fn.hu több cikkében is nyomon követte a beruházást, amelynek során a Belváros egy új, csillapított forgalmú, közel három kilométer hosszú modern korzót kap. A projektben, március végére már majdnem minden a helyére került, így a kerékpártároló vasak, amelyek hulahopp karikára vagy bicikliküllőre emlékeztetőek, a pollerek, amelyek még véletlenül sem „demszky oszlopok”, hanem ívesen sorakozó fémelemek.

Cselovszki Zoltán a Belváros főépítésze, korábban kifejtette lapunknak, hogy úgy véli, egy város akkor él és virágzik, ha abban nagy az egységnyi területre eső interakciók száma. Ennek a gondolatnak a legfontosabb kifejeződése egy fantáziájú alkotás a főutca tulajdonképpeni lezárásaként, egy interaktív szökőkút formájában a Szabadság téren. Az alkotás egy köztéri szobor és egy szökőkút mixe, olyan formán, hogy a szökőkút egy vízfüggönnyel zárja körbe, azt aki a szobor közelébe megy.

Debütál az intelligens szökőkút:


A Belváros új Főutcája projekt keretében közel három kilométer hosszú, radikálisan csökkentett gépjárműforgalmú, egyszintű korzó valósul meg: a Kecskeméti utca – Egyetem tér – Károlyi Mihály utca – Petőfi Sándor utca – Bécsi utca – Erzsébet tér – Október 6. utca vonalán.

A főépítész korábban ugyancsak elmondta, bár sokan csak legyintenek; megint szétbombázták a várost, majd csak kész lesz, aztán újra tele lesz kocsival. Nem, ide többet nem tér vissza ugyan az forgalom. A korábban tranzitútvonalként használt Petőfi Sándor utca nem lesz többé egy óránként 3000 autót átengedő főútvonal – hangsúlyozza az egyik legfontosabb pontot a főépítész.
A beruházás környékén lévő üzletek forgalmáról, egyelőre csak találgatások vannak azonban EU-s projekt lévén az unió megköveteli, hogy ennek a területnek a bérleti állományát és annak alakulását öt éven keresztül nyomon kövesse a kerület. Érdekes és már most látszik, hogy a Kecskeméti utca és környékének egyetemi negyed jellege erősödik majd, a Petőfi Sándor utca a nagyméretű exkluzív áruházak helyszíne lesz, míg az Október 6. utca már most jól láthatóan a gasztronegyed.

Címkék: autó