Van pontszerzőnk az olimpián

A magyar sport második 6. helyezését a rövidpályás gyorskorcsolyázó Huszár Erika szerezte a téli ötkarikás játékok történetében, miután 1500 méteren ebben a pozícióban végzett Kanadában.

Az ezen a távon Torinóban negyedik Huszár Erika Almássy Zsuzsa örökébe lépett azzal, hogy hatodik, pontszerző helyen végzett a vancouveri téli olimpián. A műkorcsolyázó Almássy 42 éve, az 1968-as grenoble-i játékokon zárt ugyanebben a pozícióban.

A női gyorskorcsolyázók 1500 méteres, rendhagyó módon nyolcfős fináléjának elején a hatodik-hetedik helyen haladt a 26 éves magyar versenyző, majd egészen harmadik pozícióig tört előre. Később ugyan visszacsúszott, de a pontszerző helyét „szélesen” korcsolyázva magabiztosan tartotta meg a célig, Huszár ezzel legjobb európaiként zárt ebben a versenyszámban. Az aranyérmet a kínai Csou Jang nyakába akasztották.

Huszár akcióban (MTI)

„A döntőben megelőztem két embert, ráadásul olyan idővel, amire még álmomban sem mertem gondolni, nos, ezek alapján azt hiszem, büszke lehetek magamra” – nyilatkozta a pontszerzőnk a MOB weboldalának. A döntő futamban egyébként nem volt sem bukás, sem kizárás. A viadal korai szakaszában azonban igen, és Darázs Rózsa is ennek áldozata volt, mivel a visszajátszás során lökésen érték a bírák, nem versenyezhetett tovább. Heidum Bernadett – aki negyedik lett futamában – a 23. helyen végzett 1500 méteren.

A férfiaknál 1000 méteren avattak győztest, a koreai Li Jung Szu személyében. A magyar induló, Knoch Viktor nem jutott tovább a szerdai selejtezőből, végül a 21. helyen zárt.


Berecz nem ért célba (MTI/EPA)

A női szuperóriás-műlesiklásban két magyar volt érdekelt. Berecz Anna ezúttal nem ért a lejtő aljára, 15 versenyzőtársához hasonlóan kiesett, miután hibázott a pálya felső szakaszán. Ellenben a 17 éves Döme Zsófia két riválisát is megelőzte a célba érkezők közül, 8.95 másodperccel elmaradva az osztrák Andrea Fischbachertől a 36. helyen zárt.

„Tudtam, bármilyen pályán, így ezen a nehéz lejtőn is le tudok menni, ezt akartam bebizonyítani, leginkább magamnak” – mondta Döme. Bebizonyította – és Huszár is okkal lehet büszke magára a magyar szempontból legsikeresebb vancouveri versenynap után.

Címkék: téli olimpia