Mekkora az internet?

Vajon hány új weboldal született tavaly? Hány e-mailt küldtek a felhasználók? És egyáltalán, hányan használták az internetet? A Bitport.hu készített minderről egy átfogó összeállítást.

Az oldal összefoglalója szerint – a svéd Pingdom monitoringcég blogjának adataira támaszkodik – tavaly összesen 90 trillió, vagyis 90 ezer milliárd e-mailt küldtek el. Nagyon soknak hangzik, de ha megnézzük, miből tevődött össze ennyi, tisztul a kép. Az összes elküldött e-mail 81 százaléka volt a spam, tehát kerekítve minden elküldött e-mailre négy adag levélszemét jutott, ráadásul az év legvégén ez az arány elérte a hihetetlennek tűnő 92 százalékot is. Az átlagos napi spammennyiség így 200 milliárdra tehető. Képzeljük csak el, hogyan száguldhatna a net nélkülük! A spamek száma egyébként 24 százalékkal növekedett 2008-hoz képest, a levelező szolgáltatásoknak, biztonsági programoknak és szűrőknek van még hová fejlődniük. 2009-ben 1,4 milliárd valós e-mail felhasználó írogatta egymásnak a leveleket, közülük 100 millióan életükben először küldtek e-mailt.
Mindenki ért hozzá?

Összesen 234 millió weboldalt tartottak nyilván 2009 decemberében, a tavaly létrehozott oldalak száma 47 millió volt. A “netezés” általánossá válása óta tavaly született a legtöbb új oldal, ami nem is csoda: egyre többen értenek valamilyen minimális szinten a weboldalkészítéshez, ráadásul a mai lehetőségekkel (WYSIWYG webszerkesztők, blogmotorok, stb.) már ez a tudás is elegendő lehet ahhoz, hogy kívülről profinak tűnő weblap születhessen.

A Bitport.hu cikke szerint tavaly 187 millió csúcsszintű (tehát .com, .net, .org és országszintű, például .hu) regisztrált domainnév közül válogathattunk. 81,8 millió volt a .com domainek száma – még mindig ez volt a legnépszerűbb típus. A .net végződéssel 12,3 millió, a .org lezárással pedig 7,8 millió weboldal üzemelt. Érdekesség, hogy a 76,3 millió országszintű domain, vagyis az összes ország csúcsdomainjeit összefogó szám továbbra sem éri el a vezető .com végződések mennyiségét.

Egyre többen

1,73 milliárd – ez az összes internetfelhasználó száma. Az ázsiai internetfelhasználók 738,2 millióan voltak, 42 százalékkal ők a legnépesebb tábor a világhálón. Európa másodikként 24,1 százalékkal áll a dobogón, a bronzérmes pedig Észak-Amerika 14,6 százalékos résszel. Afrika, a Közel-Kelet és Ausztrália/Óceánia egyenként sem éri el az 5 százalékot. A felhasználók 1,73 milliárdos összesített száma 2009 szeptemberéből származik, de még így is furcsa, hiszen több, mint az e-mailezők száma. Valószínűleg sokan használnak közös e-mail címet például családokban, vállalatoknál.




Az Apple iSlate újabb lökést adhat a mobilinternetnek



Tavaly 2008-hoz képest 18 százalékkal többen használták az internetet; bár sok helyen vannak programok az idősek informatikai felzárkóztatására, ezek nagy része a legfiatalabb korosztályból tevődik össze. Majdnem 20 százaléknyi az “internetszűz”, így hát van kire figyelnie a biztonsági, tartalomszűrő megoldásoknak és a szülőknek is.

Twitter és társaik

A BlugPulse felmérése szerint 126 millió blog működött 2009-ben. Mára valóban általánossá vált a blogolás, és a személyes webnaplók mellett egyre népszerűbbek a termékeket, szolgáltatásokat vagy éppen vállalatokat bemutató, ám közvetlenebb hangnemükkel új közönséget megcélzó blogok is. A közösségi oldalak 84 százalékán több a női felhasználó a férfiaknál. Ennyit arról a régen beágyazódott axiómáról, hogy a számítástechnika a férfiak világa.

A Twitteren egy nap átlagosan 27,3 millió új “csirip” születik. A legújabb divat, ahogy többen elítélően nevezik, “a szuperegó kora” – tényleg mindenkivel tudatnunk kell, éppen mit eszünk vagy mit piszkálunk ki a fogunk közül? A Twitter-felhasználók több mint fele, 57 százaléka még mindig az Egyesült Államokban él. Ez talán megmagyarázza a következő számot is: 4,25 millióan követik a legnépszerűbb Twitterezőt, aki nem más, mint Ashton Kutcher filmszínész. A követés persze valószínűleg nem neki szól, hanem főleg az olykor beszúrt alulöltözött képeknek, amin felesége, Demi Moore látható.

A Facebook regisztrált felhasználóinak száma 350 millió. A nemzetközi közösségi oldal szép lassan a regionális konkurenciák (például itthon az iwiw vagy a myVIP) felhasználóit is átszippantja kiterjedt lokalizációs lehetőségeinek és folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően. Ráadásul a 350 milliós látogatóbázisnak pontosan a fele legalább naponta be is jelentkezik a Facebookra. Félmillió az aktív Facebook-alkalmazások száma – az oldal sikerének egyik kulcsa a közösen használható játékok, kvízek és egyéb applikációk hatalmas tömege. Persze érdemes vigyázni, mert ezek egy része a spamek új formája: futtatásuk engedélyezésével kéretlen üzenetek hegyeit kaphatjuk kézhez.

Bírja sebességgel

A Flickrt nem véletlenül nevezik a legjobb képfeltöltő szolgáltatásnak, az oldal 2009 októberében már 4 milliárd képet hosztolt. Ezzel szemben a Facebookra 2,5 milliárd képet töltenek fel havonta a felhasználók, tehát ha úgy nézzük, a közösségi oldal még nagyobb képmegosztó. Persze alapértelmezésben nem ez a fő profilja, és a fotók közül csak ismerőseinkét láthatjuk, valamint azokét, akik nem tiltják le személyes adataik ismeretlenként történő megtekintését. Mindenesetre a jelenlegi ütem szerint ez évi 30 millió új facebookos fotót jelent.

A YouTube aktív videóinak száma már 1 milliárd, és csak az Egyesült Államokban havonta 12,2 milliárd alkalommal nézik meg valamelyiket. Újabb globális sávszélességgyilkos. Ugyancsak érdekes adat, hogy havonta egy átlagos internetfelhasználó 182 online videót néz meg.

Címkék: tech