Szigorú büntetéseket ígér az MLSZ

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pénteken rendkívüli ülésen vitatta meg a magyar labdarúgásba is begyűrűző nemzetközi sportfogadási botránnyal kapcsolatos kérdéseket.

Bár arról még nincs információ, hogy bundaügyben történt-e feljelentés – kvázi rendőrségi eljárás sem indult még – a közeljövőben a szövetség intézkedési tervet dolgoz ki, hogy csirájukban akadályozhassák meg az illegális fogadásokat, ebben a profi labdarúgást tömörítő NB I-es és NB II-es liga is a segítségére lesz. A vizsgálódás alighanem visszamenőleges hatályú lesz, így a korábbi, gyanús eredményekkel záruló találkozók is célkeresztbe kerülhetnek.

A szövetség pénteken egyeztetett az Igazságügyi Minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium és a Nemzeti Nyomozóiroda képviselőivel is. Szerdán Nyonban, az UEFA székhelyén hozzáférést kaptak az európai szövetség monitoring rendszeréhez, amelynek segítségével a jövőben az MLSZ is vizsgálni tudja a találkozókat, válogatott szinten, valamint NB I-es és NB II-es találkozókat is.

Az UEFA monitoring-rendszere 480 fogadási irodával van kapcsolatban,
így percről percre nyomon követhetők a fogadások – közöttük a kirívóan
gyanús tételek. Az európai szövetség ez alapján vélte szembeötlőnek – a rendszer
rendhagyó fogadási mintát mutatott – a
július 30-i Fenerbache-Honvéd Európa Liga-összecsapást is, s így arra
az álláspontra jutott, hogy a magyar együttes feltehetően megsértette
az európai szövetség szabályzatát.

A médiában megjelent információkat – egyelőre – szimpla spekulációknak minősítő Kisteleki István MLSZ-elnök elmondta, a 16 klubtulajdonossal arra az álláspontra jutottak, hogy az ügyben minden segítséget megadnak a nyomozó hatóságoknak, és ha gyanúik közül bármelyik bizonyítást nyer, a lehető legszigorúbb büntetést szabják ki az érintettekre.

Kisteleki István és Helmeczy László (MTI)

Helmeczy László alelnök hozzátette, hogy az UEFA 29 ezer összecsapást vizsgált meg, s ezek közül 65-öt talált gyanúsnak. A jogi ügyekért is felelős alelnök kifejtette, hogy az ügy két szálon fut: az UEFA által kezdeményezett vizsgálatban 17 ország érintett.

A másik ellenőrzéssel – amelyet a
bochumi államügyészség indított – kapcsolatban az MLSZ nem tud
konkrét adatokról, ám a hírek alapján nem csak egyszerű vesztegetésről van szó; a gyanú szerint a meccseket befolyásolni szándékozók a fizikai kényszert is alkalmaztak egyes játékosokkal szemben.

Helmeczy jelezte: a kialakult helyzetre való tekintettel a későbbiekben megvizsgálják azt is, hogy a fegyelmi szabályzatban szükséges-e újabb szankciók bevezetése.

az mlsz-elnökség és a klubok állásfoglalása

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének pénteki rendkívüli ülésén a testület tagjai, a Soproni Liga 16 csapatának tulajdonosa, illetve vezetője, valamint az NB II-es bizottság vezetője Közös Közleményt fogadott el az UEFA-nak az európai fogadási botránnyal kapcsolatos állásfoglalásával kapcsolatban.

– Az MLSZ, valamint a Soproni Ligában és a nemzeti bajnokság más osztályaiban érdekelt klubok egyformán eltökéltek abban, hogy megakadályozzák a labdarúgó mérkőzések eredményének jogellenes eszközökkel történő befolyásolását.

– Az MLSZ, valamint a Soproni Ligában és a nemzeti bajnokság más osztályaiban érdekelt klubok szilárd elhatározása, hogy mind a magyar, mind a külföldi nyomozó hatóságoknak, illetve vizsgálatot folytató sportszervezeteknek minden támogatást megadnak ahhoz a tevékenységükhöz, amely a jogellenesen befolyásolt eredmények, illetve az elkövetők személyének felderítésére, felelősségük megállapítására és felelősségvonásukra irányul.

– Az MLSZ elnökségének határozott álláspontja, hogy ameddig olyan konkrét adatok nem állnak rendelkezésre, amelyek negalapozzák az esetlegesen felmerülő gyanút mérkőzések eredményének jogellenes befolyásolására, addig a sajtóban minden nyilvánosságra kerülő információ csak puszta feltételezés, spekuláció és ezekkel kapcsolatban nincs helye semmiféle hivatalos kommentárnak.

– Az MLSZ elnöksége legközelebbi ülésén (december 16.) konkrét intézkedési tervet dolgoz ki a Közös Közleményben megfogalmazottak végrehajtására, határozatában máris felkérte a szövetség NB I-es és NB II-es bizottságát, hogy ennek előkészítésében vegyen részt.

Címkék: foci