Kihasználták a vénasszonyokat

Népi gyökerei nincsenek, feltehetően a 20. században alakult ki a vénasszonyok nyara elnevezés. Annál több példát találunk azonban arra, hogyan használták ki elődeink az ősz közepén jelentkező meleg, napos periódust. Tudományosan ezt úgy nevezik: egy anticiklon gátolja a levegő mozgását, ezért kap pár nap haladékot a nyár az őszben.

A vénasszonyok nyara kifejezés amilyen fiatal, olyan hamar át is ment már egy újfajta értelmezésbe. Nemzedékünk a meteorológiai ősz kezdete, azaz szeptember 1-jétől a tél beálltáig terjedő minden napos, melegebb napot vénasszonyok nyarának tulajdonít. Korábban a meghatározás kicsit „szigorúbb” volt: a koraőszi lehűlést követő 8-10 napos októberi meleg periódust hívták így – mondta el az FN.hu-nak Koltay Erika, a Néprajzi Múzeum Múzeumpedagógusa.

Kihasználták a szép időt

A vénasszonyok nyarának nincs néprajzi vonatkozása, népi gyökerei nincsenek. A kifejezés feltehetően a XX. században, városi környezetben születhetett, de pontos eredetét homály fedi. Éppúgy, mint az indiánnyárnak, amely ugyanezen fogalom angolszász „megfelelője”.

Október, azaz mindenszentek hava azonban bővelkedik hagyományokban, és nem egy akad köztük, amelyiknek kimondottan jól jött a vénasszonyok nyarának kellemes időjárása. A sort október 15-én Teréz napja nyitja, amely főleg az erdélyi borvidéken és a Somlóhegyen a szüret kezdetét jelentette. A földön végzett munkák végeztével ebben az időszakban zajlottak hagyományosan a lakodalmak is, az embereknek ekkor jutott idejük a mulatozásra. Mondani sem kell, mindkét eseménynek igencsak jól jött a langyos meleg idő – jegyzi meg a muzeológus.

Tudományosan is alátámasztható

Állattartó közösségekben az év egyik legnagyobb eseménye volt Szent Mihály napja (szeptember 29.), amikor az állatokat téli szállásra hajtották a nyári legelőkről. Ekkor volt az elszámolások ideje, amiket közös programok, ünnepségek kísértek. A mondás szerint Szent Mihály öltöztet, Szent György (április 24.) vetkőztet – vagyis ez a nap már tényleg a nyár végét jelentette.

Simon-Júda napja, október 28. is jeles lakodalmas, szüreti nap, és fontos pásztorünnep volt. Tokajban ezen a napon kezdődött a szüret, és ez volt a nyáj téli szállásra hajtásának végső határideje. Bármennyire is újkeletű elnevezés a vénasszonyok nyara, jól látszik, hogy a nép évszázadokon keresztül számon tartotta és kihasználta ezt az időszakot, a tél előtt „ajándékba” kapott néhány nyári napot.

Tóth Tamás meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa megerősítette az FN.hu-nak, hogy a vénasszonyok nyara légköri eseményekkel, tudományosan magyarázható jelenség. Ilyenkor egy nagy kiterjedésű anticiklon telepszik meg fölöttünk, amely blokkolja a légköri mozgásokat, ezzel napos, száraz időt okozva. És valóban, a népi megfigyelésekkel összhangban szeptember végén, október közepén kellemes, langyos idő tapasztalható.

Címkék: tudomány