Olcsón megúszta a Renault

A Nemzetközi Automobil Szövetség felfüggesztett kizárással büntette a Renault-csapatot a tavalyi szingapúri összeesküvés miatt. Az érintett mérnököt öt évre, Flavio Briatorét pedig örökre kitiltották minden FIA-rendezvényről. Piquet-nek nem esett baja, Alonsót tisztázták.

Megúszta a Renault a tavalyi Szingapúri Nagydíjon megrendezett baleset ügyét: a Motorsport Világtanács hétfői, alig másfél órás ülése után a csapatot kizárta a világbajnokságból, de a büntetést 2011-ig, azaz két évre felfüggesztette.

Az FIA által kiadott közleményben leszögezték, hogy a Renault-csapat belső vizsgálatot folytatott, amelyben Nelson Piquet-t, Pat Symondst és Flavio Briatorét bűnösnek találta az összeesküvésben, ami egybeesett az felügyelőszervezet saját nyomozásának eredményével.

Vége a motorsportkarriernek (MTI/EPA)

Mivel a Renault az első adandó alkalommal elismerte a bűnösségét, eltávolította a felelősöket és bocsánatot kért, valamint az anyacég jelentős felajánlást tett az FIA közlekedésbiztonsági programjának, a Motorsport Világtanács a történtek példátlan súlyosságának hangsúlyozása mellett a csapatot kizárta a világbajnokságból, a büntetést azonban 2011-is felfüggesztette. A csapatnak csak az eljárás teljes költségeit kell megfizetnie.

Az érintettek közül az FIA Fernando Alonsót teljesen tisztázta, és megköszönték neki az együttműködést. Nelsinho Piquet a vallomásáért cserébe büntetlenül úszta meg az esetet – a pilóta egyébként bocsánatot is kért.

Nem járt ilyen jól a Renault volt főmérnöke, Pat Symonds. Az angol most nem volt jelen, de mivel korábban elismerte bűnösségét és bocsánatot kért, az FIA „csak” öt évre tiltotta el, pontosabban tiltotta meg a szervezet joghatósága alá tartozó versenysorozatoknak és csapatoknak, hogy alkalmazzák vagy egyáltalán a rendezvények területére engedjék a volt Renault-mérnököt.

Mivel a volt csapatfőnök, Flavio Briatore „a bizonyítékok ellenére” is végig tagadott, ezért az olasz esetében a tilalmat meghatározatlan időre, azaz gyakorlatilag örökre léptették érvénybe. Briatore számára a pilóták menedzselését is lehetetlenné tették, ugyanis mától fogva az FIA nem ad ki versenyzői engedélyt azoknak, akik az olasszal kapcsolatban állnak.

Címkék: autó-motor