Új KRESZ-táblák jönnek októbertől

Az eddig használt KRESZ átdolgozásáról dönt hamarosan az országgyűlés. Új táblák lesznek az utakon, jobbról is előzhetnek a kerékpárosok és ismét jönnek a "lopós autók" - írta a Népszava.

A legújabb KRESZ-módosítástervezet a napokban kerül a parlament elé. Egyebek mellett új táblák is megjelennek majd. Ilyen a sebességmérő radarra figyelmeztető jelzés, de a német sztrádákról ismerős, torlódásra figyelmeztető “Stau” táblák is láthatók lesznek az utakon. Ugyanakkor fontos részletszabályok is megváltoznak a KRESZ-ben, ami a visszaéléseket hivatott csökkenteni.

A korábbi tervek ellenére kimaradt az a szabály, amely a vasúti átjárókhoz hasonlóan a zebrák előtt 30 kilométeres sebességkorlátozást írtak volna elő. Legalizálják viszont a szabálytalankodó lesipuskás traffipaxos rendőrautókat is, valamint a KRESZ definiálni fogja a mopedautó és a quad fogalmát.

A módosító javaslatok szerint például megváltozna a kerékpárparkolót jelző tábla, feloldódna a biciklisek szoros jobbra tartási kötelezettsége. Továbbá javasolták a nyitott kerékpársáv bevezetését is. A kerékpárosok pedig a tervek szerint megelőzhetik majd jobbról az egyhelyben álló kocsisort.

A módosítási javaslat értelmében a kerékpárosokra kerékpárúton és gyalog-kerékpárúton maximum 30 km/óra; kerékpárúton kívül 50 km/óra sebességkorlátozás vonatkozna, a mostani általános 40 km/óra helyett. Ezt természetesen a kötelező bukósisak-viseléssel egészítenék ki.

Ismét alkalmazhatnák a “lopós autókat”, amelyekkel azokat a gépjárműveket szállítanák el, amik táblával ellátott megállást vagy várakozást tiltó jelzőtábla hatálya alá eső területen szabálytalanul várakoznak.

Címkék: autó