Semenya nő, de lehet, hogy nem teljesen

A nemzetközi szövetség (IAAF) novemberben dönt a berlini atlétikai vb-n női 800 méteren győztes, utóbb nemvizsgálaton átesett Caster Semenya sorsáról.

„Még zajlik az eredmények kiértékelése. Egyértelmű, hogy Semenya nő, de lehet, hogy nem száz százalékig. Utána kell járnunk, hogy származhatott-e előnye az esetleges interszexualitásából” – mondta Pierre Weiss IAAF-főtitkár.

A 18 éves dél-afrikai futó – aki hazájában azóta nemzeti hős lett – a „semmiből” tűnt elő három héttel az augusztusi vb előtt, és 1:56.72 perces időeredménnyel szerzett aranyérmet.

Férfias külseje, illetve mély hangja miatt azonban felmerült a gyanú, hogy esetleg hermafrodita. A kínos vizsgálatok miatt edzője, Wilfried Daniels hétfőn bejelentette visszavonulását.

Weiss nevek említése nélkül kifejtette, 2005 óta nyolc női sportoló nemét ellenőrizte az IAAF, és négyüket felszólította pályafutásának befejezésére.

Kisokos

A Semenya-ügy kapcsán nem árt tudni, hogy interszexuális az, aki kromoszómáit, elsődleges nemi szerveit és/vagy másodlagos nemi szerveit tekintve nem határozható meg egyértelműen férfiként vagy nőként. Az interszexuálisnak egyszerre llehetnek férfi és női biológiai jellemzői is.

Címkék: Sportmix